Wędkarskie forum dyskusyjne |
27.04.2005 22:52
Maciej <maciejanulkaUKRYTY@FILTRSPAMUwp.USUNpl>
27.04.2005 22:30
Witam
Jestem wędkarzem z Gdańska i poszukuje ciekawych łowisk w moim regionie. Ostatnio słyszałem o łowisku Goplanica koło Elbląga. Podobno jest to "coś" podobnego do łowiska Drywy w Gdańsku. Niestety nie mogę znaleźć jakichkolwiek namiarów na to łowsko/miejscowość, telefon, strona internetowa/. Zwracam się do Was z proźbą - może ktoś wie coś na temat tego łowiska? W zamian oczywiście służe informacjami o znanych mi łowiskach. Chętnie nawiąże kontakt z wędkarzami z mojego regionu - również z łowiącymi w morzu.
Pozdrawiam
Maciej
zbigniew <zkuchUKRYTY@FILTRSPAMUwp.USUNpl>
27.04.2005 22:30
czy jest gdzieś na stronach spis-informacja na temat okręgów i porozumień o możliwościach połowów na terenie sąsiednich okręgów np. na terenie województwa?
Na stronie www.zgpzw.pl znajdziesz linki do stron okręgów- jeżeli takie strony posiadają- albo adresy e-mailowe do tych okręgów. Na stronach powinny być informacje o porozumieniach, a jak nie to możesz napisać maila i myslę, że odpowiedzą. Taka informacja powinna być na pewno w kołach przynajmniej jeśli chodzi o macierzysty okręg.
28.04.2005 09:27
W dziale "Gospodarze" znajdziesz informacje o poszczególnych okręgach (kliknij na "PZW"). Niestety nie znajdziesz tam informacji o tegorocznych porozumieniach.
Liczymy na to, że znajdą się MODERATORZY- (czyt. najlepiej przedstawiciele poszczególnych okręgów, kół) którzy objemą we władanie poszczególne wpisy i zaczną je na bierząco aktualizować. Przynajmniej taki był nasz zamysł konstrukcyjny. Niestety nie umiem sobie odpowiedzieć na pytanie na ile on jest ralny.
27.04.2005 20:24
Saltsrömmen - Norwega
Jeden z najbardziej atrakcyjnych wedkarsko fiordow w Norwegi.
Polozony malowniczo Saltströmmen w okolicach miejscowosci Bodö...miejsce gdzie w czasie przyplywu Atlantyku i Morza Norweskiego wlewaja sie miliony m3 wody w fiord ciesnina o szerokosci ok. 200 metrow... slynacy z niebezpiecznych wirow i gatunkow ryb nie spotykanych gdziekolwiek indziej...Prawdziwe wyzwanie dla tych ktorzy cenia sobie przygode i chec obcowania z dzika surowa natura...i dla tych ktorzy marza o rekordach wedkarskich.., miejsce gdzie zarowno mozna zlowic 20 kg dorsza, czy 100 kg halibuta , jak zobaczyc stado polujacych orek...
Jest nas dwoch wedkarskich entuzjastow, posiadamy bezpieczna lodz na trailerze , startujemy ze Szwecji... poszukujemy dwoch takich jak my wedkarskich szalencow, aby podzielili z nami koszta wynajetej 4 osobowej stugi i uczestniczyli w wedkarskim safari na naszej lodzi.... oczywiscie wymagana dyscyplina i znajomosc wedkarskiego rzemiosla oraz posiadanie odpowiedniego sprzetu do glebokich polowow w morzu.Termin: tydzien nr 24 ( od 13 - 18 czerwiec). Ceny i blizsze szczegoly wycieczki
http:// marecki52@hotmail.com
marek
27.04.2005 15:17
Witam, niestety niedawno utopiłem rączkę od kołowrotka Jaxon Spherus SXL 100. Czy gdzieś w Warszawie można taką rączkę dokupic?
Czy ewentualnie ma ktoś może namiary na dystrybutora sprzętu firmy Jaxon,
Z gory dzięki,
Mariusz
Grzesiek <przyplywUKRYTY@FILTRSPAMUgmail.USUNcom>
25.10.2015 12:07
Jakby ktoś jeszcze szukał takiej rączki do zastąpienia ułamanej/utopionej to można je nabyć tutaj http://przyd...oria-wedkarskie
27.04.2005 14:13
Czy któryś z kolegów-internautów wędkuje (bądź zamierza wędkować) w okolicach Morąga. Na tych wodach gospodaruje spółka rybacka z Bogaczewa. Które łowiska są godne największej uwagi. Czy ktoś mógłby podzielić się ze mna informacją na temat jezior położonych w okolicy wsi Kotkowo (najbardziej interesują mnie jeziora: Dziki Gil, Długie, Ruś). Jaki jest w nich rybostan i jakich wyników można się na nich spodziewać.
Pozdrawiam.
27.04.2005 12:03
Witam
Jestem wędkarzem z Gdańska i poszukuje ciekawych łowisk w moim regionie. Ostatnio słyszałem o łowisku Goplanica koło Elbląga. Podobno jest to "coś" podobnego do łowiska Drywy w Gdańsku. Niestety nie mogę znaleźć jakichkolwiek namiarów na to łowsko/miejscowość, telefon, strona internetowa/. Zwracam się do Was z proźbą - może ktoś wie coś na temat tego łowiska? W zamian oczywiście służe informacjami o znanych mi łowiskach. Chętnie nawiąże kontakt z wędkarzami z mojego regionu - również z łowiącymi w morzu.
Pozdrawiam
Maciej
27.04.2005 12:43
Przesyłam Ci maila z podpowiedzią na temat tego jeziora.
Mariusz Tonkowicz <marstonaUKRYTY@FILTRSPAMUwp.USUNpl>
04.06.2005 11:08
27.04.2005 11:29
Jak w temacie. Gdzie szanowni koledzy wybierają się na dłuuugi weekend w celach wędkarskich?
27.04.2005 12:20
Z kumplem z Częstochowy jedziemy nad Zalew Sulejowski skonfrontować z rzeczywistością opisane w majowych WW informacje dotyczące pogłowia metrowych szczupaków w tamtejszych wodach. Łódka już zaklepana. Boleniami też nie wzgardzimy Po powrocie przekażę szanownemu gronu moje na ten temat refleksje
---EsoxRules---
EsoxRules <nospamUKRYTY@FILTRSPAMUrybieoko.USUNpl>
08.05.2005 20:06
No to Wam teraz powiem: Lipa ze szczupakami Przez cały dzień spiningowania pod koniec trafił się jeden 30 cm i taki sam sandaczyk. Te teksty o dużych szczupakach są chyba z palca wyssane. Na całą stanicę w Barkowicach złowione zostały tylko 2 wymiarowe szczupaki (ok 50 i ok 60 cm). Próbowaliśmy wszystkiego: od 3 cm paprochów przez wirówki, wachadła, gumy duże, na woblerach 16 cm i jerkach kończąc. Próbowaliśmy na płyciznach i na korycie Pilicy. Wolno, szybko, płytko, głęboko... Lipa straszna. Na pocieszenie niby kolega zapiął 2 leszcze ok. 45 cm za kapotę. Poza tym oglądałem hol suma ok. 110 cm i żerowanie białej w przybrzeżnych zaroślach. Za to co do samej wody i pogody - rewelacja.
---EsoxRules---
27.04.2005 12:32
No to będziemy się być może widzieli. Daj znać czy prezent się podoba!
Pozdrawiam. Jarek
27.04.2005 12:50
wielkie dzięki Na pewno pomoże mi bardzo
My startujemy ze stanicy PZW ok 6:00 rano. Jeśli będziesz w pobliżu to moze pomożesz nam podebrać metrówę...
---EsoxRules---
27.04.2005 12:56
Tomek Strzelecki <nospamUKRYTY@FILTRSPAMUrybieoko.USUNpl>
28.04.2005 02:00
27.04.2005 23:10
Rzeczywistość na Zalewie jest szara... Nawet ten gość ze stanicy w Barkowicach Ci to powie. A ja zaczynam o 4.30...
27.04.2005 23:25
27.04.2005 10:30
Zwracam się z pytaniem do Kolegów wędkarzy dotyczącym kija spinningowego na dużą rzekę (głównie Odra) do połowu sandaczy, szczupaków, ewentualnie boleni.
Zastanawiam się nad dwoma egzemplarzami: Shimano Technium DF 300cm 15-40g, lub St.Croix Wild River 289cm 10,6-35,4 g, jednak niewiele wiem o ich walorach użytkowych. Jeśli ktoś z kolegów ma doświadczenia związane ze wspomnianymi kijami będę wdzięczny za każdą uwagę.
A może jest na rynku kijek w podobnym przedziale cenowym (max. 700 zł) i o podobnych parametrach, który Waszym zdaniem jest godny polecenia.
Pozdrawiam
26.05.2005 09:58
08.05.2005 15:30
Za 7 stów to kupisz już coś extra. Zależy jaka akcja, jaka długośc. Ja łowię tańszymi wędkami - większość z wklejaną węglową szczytówką. Lubię extra szybkie kije i sprawdzają mi się na Odrze. Rzuca się daleko, ryba się sama wiesza prawie. Różnica w cenie między wędką za 200zł a za 700 zł jest taka, że kupując kijek lepszej firmy masz wędkę "o 500zł" lżejszą, wytrzymalszą, z lepszych materiałów.
Dragon cieszy się dobrą opinią. Wędkę Wild River miałem w ręce w sklepie ale nie pamiętam czy ten właśnie model, w każdym razie niby "fast" ale to jest moim zdaniem klucha a opis "fast" znaczy że wedkarz musi być bardzo "fast". Wedki co mają w opisie "med-fast" to są kompletne kluchy, a tymi co mają w opisie "moderate action" to ciężko by było nawet konia poganiać a co dopiero przynętę zarzucić . Za to Avid to już zupełnie inna bajka. Rewelacja. Mocna, szybka, czuła wędka. Z oferty Krokusa wybrałbym Avida.
01.05.2005 22:26
28.04.2005 13:15
hm... wybierz St. Croix. od lutego mam Avida 2,9 c.w. do 17,8 gr. To jest bajka... a nie wędka... Fakt, nie jest to ten rodzaj kija o którym piszesz niemniej jednak St. Croix, to St. Croix... Kiedyś słyszałem taka opinię że Simano owszem robi dobre kołowrotki (od Stadica w góre) ale kije to mają średnie... Jakby dodatek do właściwej (młynkowej) produkcji... Natomiast co do wędki zza wielkiej, to jej jakość tkwi w bardzo dopracowanych szczegółach. Np. sprawa przelotek. Nie wiem wprawdzie jak w kijach Wild River ale w kiju Avid przy drugim składzie kija (ten bez rękojeści) przelotka montowana jest zaraz na początku składu. Niby nic... a jedak przy dużym obciążeniu znaczna część siły przenoszona jest na pierwszy skład (ten z rękojeścią) i blank na całej długości pracuje równomiernie.W zeszłum roku połamałem przy zacięciu Profixa c.w. 8-35(J) a trzasnął właśnie na drugim składzie, zaraz za miejscem łączenia (i nomen omen nie było tam przelotki..). I od tej chwili zwracam baczniejszą właśnie uwagę na rozmieszczenie przelotek. Jak jest w Wild River'rze nie wiem. Ale jak już to bierz St. Croix nie powinieneś się zawieść. Sam niedługo planuje kupić Wild Riwera podobnego jak ty lub tego do c.w. 56 gr. (a nuż smok sie trafi...)
28.04.2005 08:38
Łowię na na Wiśle w Krakowie koło elektrowni wodnej, bolenie, sandacze, sumy, klenie, jazie i czasem jak się trafi szczupaczki.
Mam już drugi sezon teamdragon 10-35g -2.95 i dokupiłem sobie 2.55 -10-28g. Kijki naprawdę dobre.
Jedynie zimą, kiedy mrozy dają w kość to jest trochę nerwowo bo fuji dało "nowy wspaniały system rozmieszczenia przelotek i są troszkę małe co powoduje że się szybko zapychają lodem.
Ale naprawdę warto, bo można je kupić w dobrej cenie a łowienie to naprawdę frajda.
Acha jeszcze jedno, w przypadku tego 2.95 to trzeba iść po zakup z kołowrotkiem, bo może się okazać, że Twój zestaw będzie kompletnie niewyważony
27.04.2005 12:02
Artur Kwasny <redUKRYTY@FILTRSPAMUplugstudio.USUNpl>
27.04.2005 01:00
Witam
Ostatnio podczas poszukiwań wytrzymałego kołowrotka, który nadawał by się do połowu sandaczy na gumy z użyciem plecionek i nie rozsypałby się po jednym sezonie użytkowania natknąłem się serie kołowrotków SPRO RedArc oraz BlueArc. Na stronie producenta i w sklepach wygląda to bardzo zachęcając i porządnie. Mnie jednak zależałoby na opinii kolegów którzy zetknęli się z tym sprzętem, jak ona się tak naprawdę sprawuje: jak nawija żyłkę, jaki jest jego hamulec oraz co najważniejsze wytrzymałość(czyli jak sprawuje się podczas łowienia na plecionki)
Dziękuję za wszelkie uwagi oraz pozdrawiam
Artur Kwasny
29.05.2005 22:04
27.04.2005 00:21
... że pomalutku najpoważniejsze problemy uruchomieniowe pozostają za nami. Lista spraw "do załatwienia" liczy jeszcze tylko 122 pozycje ale.. to już pewniakiem dorobiazgi ))))))))
Mamy nadzieję, że do końca długiego weekendu uporamy się z najbardziej pilnymi sprawami. Wypada zatem juz dziś zapytać, co wydaje się Wam szczegolnie ważne do poprawki? co winno być wygodniejsze? co .....????
NIC nie obiecujemy uwagi dopiszemy do listy 122 pozycji!!!
MOŻE się jednak zdarzyć, że te super przemyślane zrealizujemy dość szybko!, a te mniej rozsądne w późniejszym terminie
27.04.2005 17:11
Nagłówki czyli tytuły i pierwsze zdania co najmniej 10 ostatnich artykułów. Ponieważ wiekszośc dyskusji merytorycznych toczy się w komentarzach muszę kliknąc na konkretny artykuł zeby zobaczyć te komentarze. Zmiana tytułu komentarza powoduje że nie wiem jakiego artykułu i wątku on dotyczy. Zniknięcie artykułu ze strony głównej powoduje że muszę go szukać i zwykle - przestaję szukać.
27.04.2005 17:45
Odnosze wrażenie, czemu dałem wyraz w komentarzu, że poruszanie się w :nowym" RO jest trudniejsze niz w "starym". I to chyba nie kwestia nawyków i zmiany. Dyskusje nie sa widoczne i żeby dojść do komentarzy trzeba przejśc przez kilka poziomów zgrupowania wypowiedzi. Głosy w dyskusji nie są łatwo widoczne, a wymagany tytuł wypowiedzi sprawia, że tytuły komentarzy zmieniają się bardziej niż poprzednio i trudniej je przypisać do tematu dyskusji.
Fragmenty tekstu pod tytułami artykułów sprawiają, że mniej nagłówków artykułów mieści się na stronie głównej, a te, które są nie mieszczą sie na jednym ekranie.
Może dąłoby się to zmienić dla lepszej czytelności przekazu?
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski
27.04.2005 18:32
Ten fragment swej wypowiedzi
Dyskusje nie sa widoczne i żeby dojść do komentarzy trzeba przejśc przez kilka poziomów zgrupowania wypowiedzi.
04.05.2005 11:03
Darku,
Jako zupełny laik w dziedzinie funkcjonowania komputerów i sieci widzę to, co mnie dotyczy. Sprawne poruszanie się w dyskusji dawał mi widok kolejnych komentarzy w układzie podobnym do tego, który jest w tej dyskusji.
Natomiast pod artykułami sa te wszystkie "komplikatory" w postaci przechodzenia z jednego wątku do drugiego, "pokazywania wszystkich wypowiedzi", zmiany położenia komentarzy - początkowo komentowany tekst znajduje się "u dołu", a po uruchomieniu - na górze, tekstu komentowanego artykułu nie widać i trzeba go otworzyć żeby odnieść sie do poszczeólnych akapitów. Ponadto wymagalność wpisywania tematu komentarza sprawia, że dyskusja nie toczy się pod jednym tytułem i trudno znaleźć kolejne wypowiedzi dotyczące tego samego zagadnienia.
Wysłałem łącze do jednego z kolegów chcąc zwrócić jego uwagę na dyskusję pod artykułem - nie dotarł do wszystkich wątków, w tym do tych, które mu chciałem pokazać.
System nie jest łatwy ani przyjazny. Może jest takim dla ludzi zagłebionych w sprawy administrowania bazami danych. Ja się do takich nie zaliczam ani nie mam w planie zgłębiania tych zagadnień (te wszystkie skróty i hasła, które rzucacie w dyskusji nie mówią mi nic i HP czy nie HP ma trzeciorzędne znaczenie).
Chciałbym napisac parę rzeczy, o których mam niejakie pojęcie, korzystając z Waszej gościnności ale uważam, że jednym z warunków ważnych jest łatwość dostępu do tych treści zarówno dla mnie jak i dla wszystkich użytkowników, a nie tylko dla tych, którzy wykaża się umiejętnościami i determinacją w docieraniu do dyskutowanych kwestii.
Pozdrawiam serdecznie
Jurek Kowalski
PS. Jako sieciowyanalfabeta też musiałem coś pokręcić w rejestracji, choć starałem się użyć tego samego hasła, adresu mailowego i nazwy uzytkownika, którymi posługiwałem sie na starym RO. Coś chyba nie wyszło bo widzę tylko moje najnowsze komentarze, a wypowiedzi ze starego RO są tylko w archiwalnej wersji.
04.05.2005 11:20
Układ komentarzy pod artykułami jest przecież identyczny jak w tej dyskusji?
Co znaczy najpierw "u dołu" potem "u góry"?
System będzie taki jak go wspólnie docelowo stworzymy )
Nie wydaje mi się aby właściwym posunięciem było standardowe włączenie "pokazuj wszystkie teksty". Nie każdy a ochotę i potrzebę czekania na załadowanie się całej strony z widocznymi wszystkimi tekstami natychmiast. Dlatego może to robić na życzenie. Czy to jest właściwe? Hmmm.... o tym dyskutujmy.
04.05.2005 11:26
Może ja tak nie potrafię ale w dyskusjach pod artykułami nie widzę tego, co nazywa się chyba "drzewkiem", w którym jest temat głowny i wymiana zdań. Dla mnie taki układ katalogowania głosów w dyskusji jest bardziej przejrzysty niż pokazywanie się pełnych wypowiedzi.
A co do "góry" i "dołu" - po napisaniu tej odpowiedzi zauwazyęłm to samo. Na dole jest moja wypowiedź, na samej górez Twoja odpowiedź, a pomiędzy nimi kolejna moja odpowiedź na Twoją. Mnie to zaburza kolejność analizowania tekstów. Układ, w którym pierwsza część jest najniżej, druga najwyżej, a trzecia po środku nie występuje chyba w żadnym języku .
Pozdrawiam serdecznie
Jurek Kowalski
04.05.2005 11:34
Poa artykułami jest prawie identyczny układ drzewka. Róznica plega jedynie na tym, że każdy tekst pierwszego wątku jest od razu rozwinięty.
04.05.2005 11:47
Darku,
Otwarłem na próbę artykuł "Dlaczego zabijamy..." i żadnego "drzewka" nie widzę tylko sześć rozwiniętych wypowiedzi, każda o innym tytule oraz "magiczny" przycisk "Pokaz wszystkie teksty" po naciśnięciu którego nic się nie zmienia.
Pozdrawiam serdecznie
Jurek Kowalski
04.05.2005 11:54
.. rozwinie sie wtedy jesli ktos odpowie na jakis komentarz. Jesli wszyscy odnosza sie tylko do artykulu to nie ma drzewka. Zerknij teraz. odpowiedzialem na komentarz Andrzeja i moja odpowiedz juz jest "wcieta" jak w drzewku. Do odpowiedzi na Andrzejowy komentarz uzylem przycisku z naglowka jego komentarza.
04.05.2005 12:04
Robercie,
W tym "drzewku" nie widać kto napisał ani kiedy napisał.
Dopisałem dwa słowa pod Twoim komentarzem i tego już nie widać i nie wiadomo czy pod wypowiedzią Andrzeja jest jeden komentarz w dwóch słowach czy też cała, burzliwa dyskusja wielu uczestników.
Pozdrawiam serdecznie
Jurek Kowalski
04.05.2005 13:01
Widzieliśmy to samo tylko w różny sposób stąd całe nieporozumienie.
Błąd zdjagnozowany i naprawiony.
04.05.2005 13:41
Darku,
Dziękuje za szybką reakcję. "Od razu lepiej" jak w sloganie reklamowym. Teraz można śledzić dyskusje łatwiej. Może nawet Marek_k wróci ). Chyba było więcej takich, którzy odczuwali ten brak ale trzeba było analfabety żeby nie pisać mądrości o tych wszystkich "engine'ach" tylko "nazwać sprawy po imieniu" i opisać co się widzi
).
A co z tą kolejnościa "góra - dół"? Czy też da się zmienić tak żeby widać było naturalną sekwencję teksów - pierwszy u góry, odpowiedź niżej, a odpowiedź na odpowiedź jeszcze niżej?
Czy też da się tak zrobić żeby tytuł komentarza nie był wymagalny tylko automatycznie wskakiwał jako odpowiedź na główny temat albo komentarz do artykułu z jego tytułem (allbo pierwszym słowem tytułu) , a tytuł wypowiedzi mógł byc zmieniony według woli komentującego?
Pozdrawiam serdecznie
Jurek Kowalski
04.05.2005 15:16
Darku,
Da się?
Pozdrawiam
Jurek
04.05.2005 16:04
Jak już pisałem da się wiele. Trzeba jednak uważnie sprawę rozpatrzeć i zastanowić jak jest najlepiej.
Mój argumnet jest prosty - kiedyś nie można było zorientować się wcale po tytule o co chodzi w wypowiedzi. Stąd ta zmiana. Obecnie rozmyślamy czy nie dodać jeszcze takiego ułatwienia jak w widoku skrótu z Galerii na stronie głównej. Widoczek zdjecia + treść wypowiedzi. Kliknięcie na ikonkę zdjęcia przenosi do zdjęcia a kliknięcie na link przenosi do wypowiedzi
Przypuszczam, że to rozwiąże sprawę także w przypadku artykułów itp.?
04.05.2005 16:42
Darku,
Odnoszę wrażenie, że wprawdzie nie było z góry wiadomo co zawiera wypowiedź ale było wiadomo którego artykułu albo którego tematu dyskusji dotyczy. Teraz tego za bardzo nie wiadomo, bo tytułyu komentarzy nie nawiązują często do zasadniczego tematu. Za to wiadomo mniej więcej o czym mowa w wypowiedzi, zakładając, że autor wpisze odpowiedni tytuł.
Więcej roboty, a pozytek, moim zdaniem, niewielki.
Pozdrawiam serdecznie
Jurek Kowalski
04.05.2005 15:59
Problem góra/dól - czy dobrze rozumiem, że chodzi Ci o to by coś, co było opublikowane później znajdowało się poniżej tego, co zostało opublikowane wcześniej?
Jeśli tak to sprawa wydaje się być MOCNO dyskusyjna? (I prosta do zmiany).
04.05.2005 16:21
Darku,
Chodzi o sekwencję. A czy nowe będzie na dole czy na górze - to kwestia do dyskusji. Mnie bardziej odpowiada chronologia i układ tekstu "łaciński", kiedy to wcześniejsze myśli, do których nawiązuje wywód są wyżej, a komentarze niżej. Chyba arabski tekst jest pisany od prawej do lewej, a bodajże japoński od dołu do góry. To kwestia umowy i nabierania wprawy w trakcie życia i edukacji.
Układ tekstów, w którym najniżej jest pierwszy, najwyżej drugi -aktualnie komentowany, a po środku komentarz do tego drugiego u mnie wywołuje poczucie zamieszania. Może jestem jakimś dziwolągiem ale takie mam odczucia.
Pozdrawiam serdecznie
Jurek Kowalski
04.05.2005 20:06
Zauważ że na forum odwrotna chronologia Ci nie przeszkadza
Co więcej naturalna byłaby koszmarem.
Mnie, jako informatykowi, wydaje się prawdziwa prosta zasada:
Jeśli strony nie dzielisz, czyli nie ma na niej nawigacji "poprzedni/nastepny" i brak jest imitu wyświetlanych pozycji, wtedy układ naturalny wydaje się być właściwy. We wszystkich innych przypadkach, układ odwrotny jest jedyny rozsądny.
Obecnie ilość czytanych jednorazowo wątków pod artykułem jest limitowana i w przypadku większej ich ilości przechodzisz do następnej strony. W takim przypadku nowy watek musi pojawiać się na stronie pierwszej a nie na ostatniej.
28.04.2005 22:41
... na tę konstruktywną krytykę aż watek spadł z pierwszej strony i musiałem go "przygwoździć"
Czyżby NIC juz nie było do poprawki?!?!
29.04.2005 00:39
Darek, ja mam nadal wielki problem z moimi tekstami. Wkliłem ich kilka(mogę to robić sukcesywnie cały czas), ale nie mogę ich znaleźć przy mim nazwisku. Klikam na autora i mam wszystkie ostatnie. Boję się, że moja robota(a k---a poprzednia, to co?) pójdzie na marne. Sam sobie poradzę, ale chcę, by wójek z Canady nadal czytał, to, co napiszę. Jak ma to zrobić, jak ja tego nie mogę? Sam się domagałeś problemów. O moich zdjęciach z RO nawet mi się nie chce pisać. Starałem się ich kilka wkleić i rozpropagować mój rejon, ale już ich nikt nie widzi. To cios poniżej pasa. Nie wszyscy są Waldemarami i Izami, ale lubimy, to, co robimy. Zdjęć ma w kompie kilkaset, ale już Wam nie ufam Wkleję, a za dwa tygodnie będę musiał ich przenosić na inne strony.
Bo zapomnę. Nie mam wójka w Kanadzie!
Pozdr...
Zbychu
29.04.2005 01:20
Ten błąd staramy sie naprawić. Jak zerknąłbyś do listy zgłoszonych błędów to byś zauważył. Filtr w Artykułach i Słowniku chyba już działa.
Co do reszty wywodu... stare RO działało prawie 5 lat (to nie 2 tygodnie). Niestety osiągneło skraj swoich możliwości. Nowe MUSIAŁO nastąpić. Nie zauważasz chyba jednej NAJWAŻNIEJSZEJ kwestii w tym wszystkim. Staramy się, i staraliśmy, byś właśnie mógł się wójkowi z Kanady pochwalić i odpowiednio zaprezentować. Jesli to czyniłeś lat ileś nie miej pretensji dziś.
Zapewniam Cię, że ja kasy na tym nie zrobiłem.
Wam Ufam - a co? zjadłem Twój dorobek? nie widac go na świecie (kliknij np. w jakieś Google)? a może ukradliśmy?
Pomyśl proszę racjonalnie. MIMO NAJWIĘKSZYCH CHĘCI (bo tak się i nam marzyło - ile czasu byśmy zaoszczędzili) NIE UDAŁO się przenieść wszystkiego na nowe RO.
Powód jest prozaiczny... organizacja jest na tyle nowatorska, że nie da się tego automatycznie zrobić racjonalnie. Inna organizacja danych, inne katalogowanie, inne.... Archiwum jednak ciągle istnieje!
PS. "Wójków" w Kanadzie masz więcej niż myślisz
29.04.2005 12:23
30.04.2005 18:23
Wyjaśnię o co chodzi z komentarzami. Widzę w ostatnio dodanych komentarzach wypowiedź Ryśka (niech się święci....) oraz inny komentarz gdzie ktoś się zwraca do Jurka. Okej, interesuje mnie o co biega więc klikam i co? Czytam komentarz nie wiem do czego, szukam po artykułach ale ni cholery nie mogę znaleźć bo nie wiem jakiego tytułu, jakiego autora dotyczą te komentarze. No trudno, nie poczytam. Ale uparta ze mnie bestyja i już po dalszym kwardansie poszukiwań zauważam że u góry napisana jest jakaś ścieżka - a , to pewnie to. Przypominam sobie na szczęście mniej więcej tytuł artykułu, klikam i JEST - odczytuję artykuł którego dotyczą komentarze. Ale co to? Gdzie te komentarze co się pojawiały jako ostatnio dodane na stronie głównej? Nie ma!!! Ale już po następnych 5 minutach kapuję o co chodzi. Odpowiedzi na czyiś komentarz są schowane, widać tylko pierwszą a reszty już nie.
Boże! Co to za mordęga!!!!!!!!!
Skoro dyskusje się toczą w komentarzach tak jak na forum to nie może być widać wszystkich komentarzy, odpowiedzi na nie i w ogóle całego "drzewa" ?
Moim zdaniem ten układ uniemożliwia prowadzenie polemik dotyczących tematu artykułu, jak to dotychczas bywało. Pół godziny biegania po stronach żeby przeczytać komentarze JEDNEGO artykułu to bez sensu. Ktoś nowy utknie zaraz.
Propozycja: Układ komentarzy jak w forum, jeśli trzeba skrócić drzewo to niech pojawiają się nowe komentarze w całości a odpowiedzi na te komentarze i cała dalsza dyskusja tylko tytuły wątków (ale koniecznie niech się wyświetla kawałek tekstu jak się najeżdża na dany tytuł)
02.05.2005 11:21
30.04.2005 19:15
Przydałoby się jeszcze poszeregować artykuły nie tylko tematycznie czyli "rybim okiem", opowiadania itd ale chronologicznie czyli od najmłodszych do najstarszych. 10 ni starcza na razie. Przy tej ilosci przenoszonych artykułów wystarczy dwa dni nie odwiedzać portalu i już jestem pozbawiony szansy przeczytania jakiegoś artykułu, chyba że by mi się chciało kopać po wszystkich kategoriach. Ale nie zachce mi sie kopać godzinę zeby znaleźć lub nie coś, czego nie czytałem
02.05.2005 11:15
30.04.2005 22:48
mnie to wszystko nie gra... Wchodzę w HP - dupa... Jest kilka pierwszych wersów, apotem wątek trza eksplorować. NIe o to w HP biega. stare byłolepsiejsze... Dla mnie oczywista. Ogólnie rzecz biorąc im częściej wchodzę w "Nowe RO" tym szybciej wychodzę. MOże jakiś durny jestem (niewykluczone)... NIemniej jednak źle mi tu i tęsknię za "starym". Tam było po bożemu... Sybskrybcja normalnie, "drzeko" w forach normalnie, a teraz...? porąbane jek drwa w reklamie "Harnasia"...
Lepsze wrogiem dobrego...
nie dla mnie...
Darek mnie zaraz zje, ale pisze co czuję... NOWE RO MI NIE PASI!!!
i tyle...
Nawet logo KWI przy mnie znikło... I wcale sam go szukać nie będę...
Marek
PS. W czwartek chyba WAS (Krokusy) nawiedzę.... Czerwony dywan i takie tam....
02.05.2005 11:56
Marku,
To jak wygląda HP zależy wyłącznie od wpisujących.
Mają do wyboru pole "Wstęp" oraz pole "Treść".
Dla mnie jest jasne, że jeśli cały tekst jest krótki to najlepiej "Treść" pozostawić pustą. Wtedy będziesz widział wszystko tak jak sobie życzysz. Jełsi jednak tyreś jest obszerna to chyba lepiej ja nieco podzielić bo chyba nie każdy ma ochotę czytać wszystko z "przymusu".
Mogę to zmienić dosłownie w kilka minut i zrobić tak jak było kiedyś, jednak wolałbym by nasze dyskusje toczyły sie wokół tego jak winno być dobrze i NAJLEPIEJ a nie wokół tego jak się ktoś przyzwyczaił.
Darek
02.05.2005 16:04
to jest jak kto ma subskrybcję. Już podział artykułów na starym na zajawkę i resztę mi się nie podobał, a teraz to się rozlazło dalej...
Zwróć uwagę, że nikogo wołami do danego wpisu nie ciągną... Więc też nikt nie jest zmuszany. Teraz by obejrzeć wszystkie wierszyki pod jednym wątkiem (a po cholerę w ogóle układ drzewka w HP? Było ciurkiem i było OK) trza klikać i klikać. Albo za głupi jestem na to by se ustawić tak bym widział wszystko....
i na koniec tych dywagacji Darku. Miarą sukcesu reformy będzie frekwencja. Jak ja się wyniesę to świat od tego, a ni RO, nie ucierpi jakoś zauważalnie... Pamiętaj jednak o frekwencji. Wydaje mi się, że siadła i to drastycznie...
I nie ma tu znaczenia to, czy nowe jest nowocześniejsze. Wiele nowości, choćby nie wiem jak wyrafinowanych, się nie przyjęło gdyż lud boży nie dorósł do nich....
Pozdrawiam Marek
04.05.2005 09:11
Układ drzewka - a powiedz mi po jakie licho użytkownicy tworzą to drzewko w HP. Drzewko ma słuzyć komentowaniu a nie tworzeniu nowych wpisów. To tak jakbyś publikował artykuł w komentarzu do innego artykułu.
Kultura użytkowania - o nią trzeba dbać.
Po drugie - masz coś takiego jak "Pokaż wszystkie teksty" w drzewku. Może warto korzystać?
04.05.2005 10:34
04.05.2005 10:37
Ja to widze tak... mozna owszem wylaczyc komentarze w HP i spokoj.. bedzie plasko, plasciutko...tyle ze wtedy tracimy dodatkowe mozliwosci. Watki zapoczatkowane nowym tekstem same sie ukladaja jesli w komentarzach odnosimy sie do jakiegos tekstu z HP. Mam ambiwalentne odczucia w tej kwestii..
04.05.2005 10:43
jeśłi reforma przyniesie wymierny efekt w postaci wzrostu "pożądanej" frekwencji to kto będzie pamiętał o tych, których przyzwyczajenie było silniejsze od chęci do nauki "nowego"?
Nie mam do nikogo pretensji. Po prostu nie "czuję już blues'a"...
Spadam więc...
Marek
P.S. Jak widać "upadek" nie będzie całkowity, jednak zauważalny
02.05.2005 12:48
A jak mi jeszcze wyjaśnisz czego i DLACZEGO nie możesz subskrybować to też będę wdzięczny niezwykle?
Kiedyś mogłeś subskrybować tylko ściśle wybrane elementy teraz możesz WSZYSTKO co Ci się zamarzy????
02.05.2005 15:50
"kiedyś" jak odhaczyłem wszystkie ptaszki w subskrybcjach to na upartego wiedziałem nawet o czym z Wojtkiem w biurze gadacie ... Teraz samo zasubskrybowanie jest procesem przerastającym mój iloraz... Jakby to na iloczyn zamienił to może bym pojął...
Jeszcze raz: DLA MNIE to nowe jest do dupy... DLA MNIE. A skoro źle mi z tym to jest tylko jedno wyjście... Nie wchodzić...
A Ty Darku dalej jako Admin będziesz górą...
Pozdrawiam Marek
04.05.2005 08:57
... zaczynam rozumieć Twój problem. O ile O TO chodzi?!
Prawdopodobnie spodziewasz się, że będziesz otrzymywał "pełną treść" informacji publikowanej np. w HP a nie tylko samą informację o tym, że coś opublikowano (o to samo Ci chodziło z wątkami na forum). Jeśli tak, to odpowiadam - POWIADAMIANIE i SUBSKRYPCJA to dwie minimalnie różne filozofie.
Pierwsza inforumuje o tym, że coś opublikowano i zaprasza do odwiedzenia strony.
Druga daje "gotowca" w całości.
Spodziewasz się chyba zawsze wariantu drugiego. Jednak tak nie będzie zawsze. Prawdopodobnie docelowo zawartość informacyjna tak otrzymywanej poczty będzie zgodna z zawarością tego, co będze dostarczał RSS/XML- a tu jeszcze wszystkich prac nie zakończyliśmy i chwilowo dostępny jest tylko RSS artykułów.
04.05.2005 10:31
30.04.2005 11:12
Wiem, że to nie jest w tej chwili najważniejsze, ale czytelność forum znacznie się pogorszyła. "Strzałem w dziesiątkę" było stworzenie forum Wszystkie. Jeśli jednak porównać obecne z poprzednim pod względem:
1. rozmiaru czcionki (wiem można Ctrl +),
2. tabulacji - wcięć w ramach wątków,
3. kolorystyki, zwłaszcza czytelności linków odwiedzonych,
4. pojemności "dymków"
to moim zdaniem było lepiej.
Pozdrawiam,
M.alkontent
jeśli można dorzucić, to bardzo byłbym zadowolony z mocniejszego koloru forum ten jest troche za blady i wszystko sie zelwa. Poroszę o kontrasty większe
pozdr kosu
Admnin zawsze górą (ale na swoje punkciki juz czekam 2 dzien ..a tu nic )
02.05.2005 12:25
Sorki, że akurat pisze to przy Twym poście ale... jakoś tak wyszło ))
Mam wrażenie, że zapanował jakis wtórny analfabetyzm w narodzie!
Bardziej dokładnie już nie umieliśmy opisać jak należy się zarejestrować na nowym RO by wszystko poszło gładko a jednak...
Ludziska na odróżniają np. małej literki od dużej (To do Ciebie też - PS. to naprawiłem). Usiłują rejestrować się po kilkanaście razy nie wiedzieć dlaczego i poco. Potem dziwia się, że maja komunikat, że taki Login lub E-mail jest już zarejestrowany. Jak zapomną hasła lub Loginu to zamiast prosić system o jego przypomnienie (ew. zerknąć do E-maila rejestracyjnego) wpadają w panikę???
To tylko skromny kawałek tego co się dzieje. Może jednak warto poczytać, co napisaliśmy nieco dokładniej i uważniej?!?!
30.04.2005 22:15
26.04.2005 20:19
Mam problem z swoim rankingiem uzytkownika. Gdy klikam na swoje nazwisko na forum Ro to jestem jako gosc i mam opublikowane 8 rzeczy, jak komentuje fotke na Ro to tez jestem jako gosc i mam 1 opublikowane, a na galerii jestem jako bywalec i mam 100rzeczy czy moje punkty z starego ro zostaly przeniesione? (bylem tam bywalcem). pozdro
26.04.2005 20:39
26.04.2005 23:22
Sporo osób ma problemy. Ja też. Jednak musimy dać sobie na wstrzymanie. Cierpliwości potrzeba. Ja powalczę o swoje za tydzień.
Nie to mnie jednak zmusiło do napisana tych kilku słów. Przyznam, że gdy wchodzę do archiwum, to strona wygląda super. Jest bardziej czytelna i kolory są takie, jak trzeba. Oczywiście, to tylko moje zdanie. Może kwestia przyzwyczajenia?
Jeszcze jedno. Przeczytałem wypowiedź Roberta - do Huberta. To jest klasyka tego gatunku! Pozdr...
Zbychu
Może coś o kaczorach, bolkach...?
27.04.2005 00:05
26.04.2005 19:42
Aktualna lista
1.Andrusiak Sylwek
2.Buda Jerzy
3.Fejdasz Krzysiek
4.Graczykowski Andrzej
5.Kaczmarczyk Marek +małżonka+klon
6.Kobyłecki Paweł
7.Komoszka Krzysiek + małżonka
8.Kuna Rysiek
9.Leus Marcin
10.Lubiarz Piotr
11.Łuczkowski Krzysiek
12.Mysłowski Leszek
13.Pietkiewicz Andrzej
14.Piętka Grzegorz
15.Sobstyl Marek
16.Trembaczowski Andrzej
17.Tuński Grzegorz
18.Wojtan Marek
19.Załuski Lech
Kontakt marek@sobfol.pl lub 0602-171599
28.04.2005 08:27
26.04.2005 19:32
Potyczki słowne z Tobą to prawdziwa frajda! Cykl o Genku rozwinął nam się nadzwyczajnie i przybiera rozmiary Gwiezdnych (sorry, Genkowych) Wojen. Podejmiesz Epizod VI ? Pozdrawiam - Ewa
26.04.2005 20:04
Jeśli tak to nie zapominajmy o klasyce:
Gniewny Gieniek gienierator garbiąc garści grzązł gwałtownie......
26.04.2005 20:29
26.04.2005 18:30
Jest to model Premier PS86LM2.Wedka jest nowa , nigdy nie byla nad woda !!!.Zakupiona w sklepie Krokus w dniu 31.10.2004.Jest oczywyscie na gwarancji do 31.10.2005 - posiadam wszystkie dokumenty !!!
Link do aukcji Allegro:
http://www.a...p?item=48930559
kontakt:
adam_cichy@hot.pl lub 604979410
Pozdrawiam Adam
03.05.2005 18:24
26.04.2005 12:48
Witam
Zbieram informacje do pracy magisterskiej na temat ichtifauny rzeki Długiej ( wypływa koło mińska mazow. wpada do kanału Żerańskiego w Warszawie) w związku z tym proszę o informacje o złowionych gatunkach w tej rzece.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
26.04.2005 15:22
Witam,
z ichtiofauną w tej rzece to jest napewno kiepsko. Jestem wędkarzem i mieszkam niedaleko Długiej,ale dotychczas jeszcze nigdy nie wpadłem na to żeby wybrać się tam na ryby. Jeżeli znajdują się tam wogóle jakieś rybki,to chyba wyłącznie przypadkowo korzystając z wysokiego stanu wody w okresie wiosennym. No,ale może się myle! Pozdrawiam,Robert.
Arek.C
10.05.2007 07:30
26.04.2005 19:16
No to praca będzie conieco krótka... Ichtiofauna w rzece Długa (zwana "Smródką") w zasadzie chyba... nie występuje. No, czasem jak zapomna przez parę dni spuścić smrody to widać na tle piasku (o ile widać piasek, a nie szlam, stare lodówki, że o kole od roweru nie wspomnę). Ponoć powyżej Zielonki (tu urzeduję) zdażają się ucieczki ze stawów hodowlanych w Ossowie i wtedy coś może spłynąć. Kilka lat temu nawet jakiś masochosta dwa tęczaki dupnął na spina bodajże...
Powyżej Ossowa coś już powinni pływać. Widziałem nawet kiedyś wędkarzy....
Pozdrawiam Marek
PS. podrzuć nam potem tę pracę
26.04.2005 12:44
Moi drodzy!
Potrzebuję ratunku na gwałt bo cały mój misterny plan 1-majowego trollingu na jeziorze objętym strefą ciszy legnie w gruzach...
Pytanie brzmi – gdzie w Warszawie lub okolicach można kupic lub dorobić na CTIO kompozytową śrubę do silnika elektrycznego?
Pech chciał, że silniki to lekki zabytek o nazwie Pfluger (USA) M4.. Ale może coś da się podpasować?
Będę wdzięczny za każde info – najchętniej na maila – slawomir.hein@telekomunikacja.pl
Wielkie dzięki za pomoc!
Pozdr
S.
26.04.2005 10:30
zarejestrowalam sie i nic ! co jest?
26.04.2005 10:38
Jeśli podałaś zły E-mail to trudno na niego coś dostać .
Generalnie jednak bardzo lubię wyczerpujące informacje. Fajnie, że wiadomo kim jesteś o jaki E-mail chodzi itd...
Ta cecha niestety jest gremialna wśród użytkowników. Listy, które zwykle otrzymujemy tak mało dokładnie opisują czyjś problem, że prawie nigdy nie jesteśmy w stanie zinterpretowac ich poprawnie natychmiast.
26.04.2005 10:41
26.04.2005 10:23
26.04.2005 10:14
Witam. W jaki sposob prawidlowo nawinac plecionke na szpule. Z gory dziekuje za rady. Pozdrawiam.
05.05.2005 00:53
26.04.2005 09:54
Niniejszym stwierdzam, że nowy Regulamin RO
http://forum...ko.pl/regulamin
wobec braku dalszych uwag, stał się obowiązującym!
25.04.2005 23:36
25.04.2005 20:40
UWAGA! UWAGA! W miejscowości Zuzowy-woj. łódzkie, gmina Przedbórz ( Jaksonek, Skotniki) otwierają nowe łowisko! Dziko tam jak cholera i wielkie stawy...i jest podobno co łowić! Ma być otwarte od 6-wszego maja, zawesze od piątku do niedzieli. Ja juz się wybieram...i nie mogę sie doczekać!
Bartek <bartekkkkUKRYTY@FILTRSPAMUwp.USUNpl>
24.10.2006 09:00
Paweł <nospamUKRYTY@FILTRSPAMUrybieoko.USUNpl>
25.04.2005 20:40
mam pytanie, na majowke wyjezdzam w okolice warki mam zamiar lowic metada spiningowa i splawikowa lub gruntowa nad Pilica niestety nigdy nie lowilem nad rzekami jakies rady dotyczace miejsc gdzie mam sie ustawiac przynet metod itp itd z gory dziekuje! tzn chodzi mi o miejsca gdzie mam szanse cos zlapac, z gory mowie ze nic nie wiem o rzekach i nie chce stac jak glupek i rzucac w jakies wiry czy inne meisjca gdzie ryb nigdy nei bylo i nie bedzie lub rzucac przynetami ktore na rzeki sie nie nadaja, na jeziorach uzywam lekkiego spiningu do tego twistery i rippery czasem obrotowki dosc male gumki 4-7 cm. Interesuja mnie wszelkie rady dotyczace polowu ryb drapieznych na rzece dodam iz nie jest ona uregulowana posiada rozne wyplycenia łaty itp, raz nad nia bylem ale wtedy bez wedk ii mam zamiar nadrobic to w majowke
25.04.2005 19:31
Zaczynam widzieć znajome nazwiska. Jest sporo nowych, z czego oczywiście trzeba się cieszyć. Zarejestrował się 500-setny wędkarz. To dobrze.
A Ewa, to czuje się już tu jak... ryba w wodzie, by nie powiedzieć: jak ć....a w chrzanie Pozdr...
Zbychu
Janie, nie chcę byś był nadal: anonim anonim.
25.04.2005 20:49
Juz nie jestem anonimem! od dzisiaj znowu jestem Jan.
Pozdrawiam.
Ps. Jak tam ryby Zychu? Jak widze Tomek Sulej nam pokazal jak sie bolenie lapie, a my co?!
Mam male zmiany na moim Hompage, serdecznie zapraszam.
www.janprzybalka.com
25.04.2005 21:07
Janie - witaj w domu po długiej rozłące. Cieszę się, że udało mi się pomóc otworzyć Ci
drzwi. Pozdowienia dla małżonki.
25.04.2005 21:35
25.04.2005 21:32
Miło, że się wreszcie "zdekonspirowałeś"!
Serdeczne pozdrowienia dla Giseli ) - Ewa
25.04.2005 21:46
25.04.2005 22:51
Ważne, że jesteś. Zdjęcia? Koniecznie to z koszykiem misia jogi
Wczoraj: początek drgacz-mały karpik. Potem: mały stawik-bacik i drgacz- nic. Potem spinning: dwa okoniki i szczupaczek; żyją w swoich krainach. Kolejno: rozlewisko rzeki: mały bolenik i... czasu brakło.
Wyruszyłem na ryby po 13 00. Byłem w piwnicy(czyt. wciągnąłem browara) o 19 00.
Robert to pewnie określi: wedkarski "mija moto" A właśnie, Robert-gdzie on jest?
Czy to nie dziwne, że piszę Robert, i wszyscy wiedzą o kogo chodzi? Jan... i też to samo. A Tomek? Jest tylko taki jedyny.
Musimy znów się odnaleźć.
Ewa?! O to już klasyka gatunku. Też jedyna. Pozdr...
Zbychu
Mariusz Kowalski
28.04.2005 09:07