Wędkarskie forum dyskusyjne |
17.04.2005 22:23
Doszliśmy zatem do wersji kolejnej punktów dodatkowych Regulaminu:
A) Wulgarne zachowanie bądź wypowiedzi mogą skutkować zablokowaniem konta użytkownika
B) Artykuły mające charakter postu, posty nie związane z tematem danego forum lub wątku, mogą być skasowane lub przeniesione w inne miejsce.
C) Oceny zdjęć i artykułów nadawane przez poszczególnych użytkowników mają wpływ na ocenę ogólną zależą od przyznanego użytkownikowi statusu (Bywalec*2, Weteran*3. Profesor*5, Moderator i Administartor * X )
D) Nowy post/wątek może zostać powtórzony przez autora w odstępie nie krótszym niż 3 dni, w innych przypadkach może być skasowany.
E) Wykrycie przez Moderatorów przypadku oceniania własnych (pod innym Loginem/Nickiem) zdjęć, artykułów i innych obiektów skutkuje zablokowaniem OBU kont danego użytkownika.
F) Zakazana jest publikacja jakichkolwiek materiałów ( w postaci fotografii, rysunku lub fragmentów tekstu ) bez podania źródła ich pochodzenia i nazwiska autora.
G) Użytkownik publikujący, podając siebe jako ich autora, jakiekolwiek materiały opatrzone klauzulą "CopyRight" zostanie zablokowany.
G) Zdjecia które uzyskały trzy oceny "Bardzo złe" - mogą zostać usunięte z przez Moderatorów
17.04.2005 22:10
Zostałem posiadaczem urządzenia do "łapania rosówek". Jest to umocowane w uchwycie kilka prętów ostro zakończonych. Wyprowadzony jest przewód do zasilania. Nie bardzo wiem, jak się to urządzenie obsługuje (prócz tego, że należy to wbić w ziemię). Nie wiem czym się to zasila, stałym, czy zmiennym naięciem (może z akumulatora). Może ktoś się z czymś takim spotkał i mógłby mi pomóc to proszę o jakąś podpowiedź na ten temat.
17.04.2005 19:49
Serdecznie zapraszamy na VI Roztoczańskie SWI które odbędzie się w dniach 10-12 czerwca w Józefowie.
Atrakcje przewidziane przez organizatorów:
1.Oczywiście łowienie pstrągów i lipieni.
2.Ognisko ze świetną kiełbaską i lubelską perełką.
3.Kręcenie muszek do białego rana.
4.Carpatio z pstrąga w wykonaniu autora.
5.Mnóstwo zabawy w dobrym towarzystwie.
Spotkanie odbędzie się w Stanicy wędkarskiej w Józefowie.
Koszty:
Nocleg 12zł doba (z własną pościelą-wskazane zabranie śpiwora) 17zł z pościelą.
Wyżywienie we własnym zakresie, na miejscu kuchnia z pełnym wyposażeniem.
Dodatkowe kosztygnisko, kiełbaska,piwko około 15zł w zależności od ilości uczestników.
Informacje,kontakt: marek@sobfol.pl lub sobfol@neostrada.pl
lub 602-171599
Pozdrawiam Marek KWI
18.04.2005 07:20
18.04.2005 07:28
17.04.2005 19:44
Cały weekend poświęciłem na wędkowananie.Pierwszego dnia nie złapalem nic kompletne 0
nawet nie stukło nawet nie przynużyło.Następnego dnia zlapałem 15 ale nie wymiarowych
I ńewiem czy ńemam szczęścia cvzy jeszcze nie biorom bo żeczywiście za wcześnie.Powiedzcie jak wieće...
17.04.2005 19:57
17.04.2005 17:05
Nigdy nie zwracałem uwagi na odpowiednią żyłkę, a od tego sezonu mam ochotę założyć 1 z 3 rodzajów:
- Dragon XT69 Competition, Mikado Technic line, Mikado Ultraviolet. Co mi radzicie? Czy główna 0,12 a przypon 0,08 to dobry zestaw na płoć jeziorową?
18.04.2005 14:02
Witam,
W zeszłytm sezonie używałem Mikado Techniline i jest to niezła żyłka.
Proponuję rozejrzeć się za Maverem Smart TT cena ok 18zł za 100m. Jest to żyłka na zestawy ale może też być używana na przypony.
Połączenia które ja stosuję do bata 6m to 0,10 żyłka główna i 0,08 przypon.
Oczywiście można stosować 0,12 na 0,10 jeśli płocie są duże, ja na taki zestaw wycholowałem leszcza 1,5kg batem 6m.
Napewno nie zalecam zestawu 0,08 na 0,06 bo rwie się przy nawet małych rybach.
18.04.2005 18:54
17.04.2005 14:27
Niedługo chcę wybrać się nad J. Otwock koło Warszawy czy mogę prosić kolegów wędkarzy o jakieś porady dotyczące tej wody za pomocą dziękuje.
19.04.2005 20:42
O ile wiem nie istnieje i nigdy nie istniało.W okolicy Otwocka są dwa:rezerwat "Torfy" gdzie odradzam łowienie(zakaz)
i jezioro Rokola w Starym Otwocku o które zapewne Ci chodzi.
Niestety PZW "zakarpił" tą wodę,chyba że interesuje Cię ta ryba.Słyszałem o karpiach kilku i kilkunastokilogramowych ale
łatwe do złowienia nie są.Wieki temu gdy zdecydowana większość terenu była ogrodzona i patrolowana przez wojska
KBW pilnujące dygnitarzy w pałacu Bielińskich(początki XVIIIw)
wchodziło się przez liczne dziury w siatce.Trzeba było mieć
"charakter w nogach)bo zabierali sprzęt a i pałą potrafili przywalić.Żyły wtedy tam szczupaki,piękne liny i karasie.Może i teraz są???ale słyszy się głównie o karpiach.
17.04.2005 13:55
Czy łowi ktoś już klenie?
Nie wiem czy warto się na nie wybierać.
Łowię na Wiśle.
17.04.2005 16:32
Niewątpliwie prawdziwa teoria, ale...
Chciałbym mieć pewność, bo do Wisły mam nienajbliżej
18.04.2005 15:34
17.04.2005 14:12
17.04.2005 13:52
Pozdrawiam wszystkich.
Czy ma ktoś może dolnik go Dragona Tournament HDC 2.75m 4-15g wyrzutu?
Strzelił mi przy wyrzucie, a moim zdanien jest to rewelacyjny kijek i nie bardzo bym chciał się z tym co ponim zostało rozstawać.
Raz jeszcze pozdrawiam. Podam Mail do kontaktu:nivellen7@o2.pl lub koval_sky@o2.pl
Pozdrawiam
22.04.2005 21:25
Miałem podobny kłopot z dolnikiem muchówki Dragona. Za posrednictwem sklepu wysłałem do producenta i dopłaciłem za nowy. Odesłano nowy i stary. Może warto zadzwonic do dragona i zapytać firma sie stara nawet dobiora do modeli juz nie produkowanych. Może postaraja się naprawić.
WŁW
26.04.2005 09:29
17.04.2005 12:55
Jakiej ciężkości główek używacie do połowu bolków na gumowe przynęty?
17.04.2005 14:19
17.04.2005 09:18
zdalem egzamin w miescie X a mieszkam wmiescie Y i nie chca wydac mi karty
17.04.2005 13:05
ale teraz karte wydaje prezydent miasta w ktorym jestem zameldowany i nie chca uznac zaswiadczenia o zdanym egzaminie w innym miescie
17.04.2005 13:24
Masz dwie możliwości:
Złożyć formalny wniosek o wydanie Karty Wędkarskiej w Wydziale Ochrony Srodowiska w miejscu obecnego zamieszkania, załączając zaświadczenie
o zdanym egzaminie, który już posiadasz. W przypadku formalnej - pisemnej odmowy wydania Ci Karty, możesz przecież odwołać się od niej /ale musi to być wszystko formalnie, w formie pisemnej/,
Druga możliwość o wiele prostsza - zdać ponownie egzamin /skoro zdawałeś już, to nie ma chyba problemu - posiadasz odpowiednią wiedzę/. Tak będzie wielokrotnie szybciej.
Odmowy - skargi - takie sprawy ciągną się miesiącami...
Życzę Ci sukcesu. Pozdr...Piotr
17.04.2005 10:25
Jak zdałeś egzamin w mieście X - to tam złóż dokumenty o wydanie karty. Gdzie tkwi problem?
Karta ważna jest na terenie całego kraju. Pozdr...Piotr
17.04.2005 18:41
16.04.2005 22:36
Ostatnie trzy dni, to pierwszy wypad na pstrągi w tym roku. Pojechałem na Gwdę, poniżej Szczecinka i na Czernicę. Martwota. Wysoka woda na Gwdzie i rzeka stała się kompletnie nieczytelna. Łowienie na Gwdzie, to teraz szukanie igły w stogu siana. Równie wysoka jest Czernica. Przyujściowy odcinek, woda mocno trącona i wysoka. Czernica powyżej Czarnego /niedaleko Dzikowa/ nie dość, że wysoka, to woda jest koloru miedzianego. Na szczęście pogoda dopisała.
Pozdrowienia na nowym RO, Rysz@rd
16.04.2005 23:31
Ciężko łowi się na wiosennych wyżówkach. Trwają dość krótko żeby poznać wszystkie niuanse takiego łowienia
Od kilku lat łowiłem skutecznie na takiej wodzie pod samymi burtami i w dołach. Wydawało mi się, że nic już nie zaskoczy, a tu niespodzianka ...wróciłem bez jednego brania.
Nawet pomyślałem, że może skłusowano mój ulubiony odcinek. Dopiero dochodząc do auta zobaczyłem z mostu jak stoją ...takie 40 - 50 cm ...kompletne zaskoczenie. Pstrągi obstawiały końcówkę rozległej płani, na środku nurtu. Podejrzewam, że coś ma tam tarło ...i chyba nawet wiem co Jutro poprawka !
16.04.2005 21:21
15.04.2005 22:26
Czasu mało, ale od dzisiaj zaczynam się wcinać. Pozdr...
Zbychu
Do Ewy. Ja też jestem tylko gościem, ale mam szybko wrócić na swój tor.
15.04.2005 22:46
Witaj w domu, Zbychu! Miło, że jesteś.Dobrze widzieć znajome nazwiska i mieć słodką swiadomośc, że zmniejsza sie liczba dziwnych anonimowych oszołomów. Pozdrawiam - Ewa.
16.04.2005 20:32
15.04.2005 21:29
Szukam adresów łowisk komercyjnych na Dolnym Śląsku. Komercyjnych - tzn nie będących we władaniu PZW.
Dziękuję za sugestie, podpowiedzi, albo jakiegoś gotowca - czyli np adres strony...
Pozdrawiam,
15.04.2005 22:11
Wejdź na stare RO (chyba wiesz, jak), wybierz ARTYKUŁY, rozwiń ich menu, wybierz z niego Łowiska i wejdx w nie, tam znajdziesz komercyjne. Są też w Bazie, jak rozwiniesz menu. Pozdrawiam - Ewa
16.04.2005 00:10
Kiepsko mi poszło szukanie wg Twojej podpowiedzi...
Mówiąc krócej - nic nie znalazłem
Poprowadzisz mnie troszkę dokładniej...?
Dziekuję Ci.
Pozdrawiam.
GG
16.04.2005 17:21
Łowisko Chocieszów
Opis:
Łowisko położone jest w bardzo atrakcyjnym miejscu, otoczonym lasami i mnóstwem zieleni, niedaleko Wambierzyc - miasteczka ze słynną Bazyliką Wambierzycką. Polecamy zawsze świeże, smaczne ryby : karpie, pstrągi i inne. Oferujemy własny sprzęt wędkarski i przynętę. Na miejscu mamy smażalnię, grill, ognisko, stoliki z ławeczkami pod zadaszeniem i w cieniu drzew oraz park. Polecamy również smażalnię - bar, oferującą smaczne zestawy dań i uprzejmą obsługę. Dysponujemy dużym, ogrodzonym parkingiem.
Adresy online
Brak adresów online
Adresy NIP
Chocieszów 26
Adolf Abramowicz
57-330 Szczytna
Poland
Województwo: dolnośląskie
Numery telefonów
Stacjonarny: (074) 869 02 59 Komórkowy: 604 438 967
17.04.2005 00:41
Małe kroczki też prowadzą do celu...
Jeszcze raz dziękuję. Nie znam się ani na rybach, ani na ich łowieniu. Szukam tych adresów z zupełnie innego powodu. Prawdopodobnie jest gdzieś ich spis - taka jedna lista, gdzie jest 50 - 100 adresów z Dolnego Śląska. Gdybyś gdzieś kiedyś natrafiła na coś takiego - i pamietałabyś jeszcze o moich poszukiwaniach - będzie mi miło, tym bardziej, że nie jest to środek ratujący życie - czyli problem będzie istniał za miesiąc i za rok też... W tlenie mozna mnie odszukać pod nickiem luna_park. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Grzesiek
16.04.2005 17:24
Jemna
Opis:
Pokoje 2,3 - osobowe z wyżywieniem na miejscu.
Możliwość grzybobrania, wędkarstwa, jazdy konnej, zorganizowania ogniska, a także skorzystania z pobliskiego basenu.
Goście z psami mile widziani.
Nie ma konieczności uprzedniej rezerwacji.
Adresy online
Brak adresów online
Adresy NIP
Jemna 50
57-215 Srebrna Góra
Poland
Województwo: dolnośląskie
Numery telefonów
Stacjonarny: (74)81-80-441
O
Waldemar "Grubyzwierz" Szewczuk
15.04.2005 16:56
15.04.2005 12:25
Witam serdecznie.
Zapraszam wszystkich wędkarzy do wypoczynku w domu położonym 30 metrów od brzegu wspaniałego jeziora jakim jest jezioro Drawsko. W promieniu 2 km nie ma żadnych zabudowań tak więc cisza i spokój, wokół las i pola (wszystko to czego najbardziej potrzebują wędkarze).
Wynajmuje dom (3 pokoje, łazienka, kuchnia),działkę o pow. 3000 m2, na której znajduje się boisko do siatkówki, miejsce na grilla, ognisko, do dyspozycji łódka, pomost, plaża.
cena 150zł/doba
jeżeli ktoś jest zainteresowany i chciałby więcej informacji, zdjęcia to proszę kierować zapytania na adres email bądź pod nr tel 606 912 025
Pozdrawiam
Krzysztof Wojciechowski
15.04.2005 11:54
Z Waszych wypowiedzi wynikają nowe, poniższe punkty Regulaminu. Jeśli ktoś jezcze widzi jakieś dodatkowe lub się niezbyt zgadza z tymi to proszę o stosowny komentarz.
A) Wulgarne zachowanie bądź wypowiedzi mogą skutkować zablokowaniem konta użytkownika
B) Artykuły mające charakter postu, posty nie związane z tematem danego forum lub wątku, mogą być skasowane lub przeniesione w inne miejsce.
C) Oceny zdjęć i artykułów nadawane przez poszczególnych użytkowników mają wpływ na ocenę ogólną zależą od przyznanego użytkownikowi statusu (Bywalec*2, Weteran*3. Profesor*5, Moderator i Administartor * X )
D) Nowy post/wątek może zostać powtórzony przez autora w odstępie nie krótszym niż 3 dni, w innych przypadkach może być skasowany.
E) Wykrycie przez Moderatorów przypadku oceniania własnych (pod innym Loginem/Nickiem) zdjęć, artykułów i innych obiektów skutkuje zablokowaniem OBU kont danego użytkownika.
F) Zakazana jest publikacja jakichkolwiek materiałów bez zgody ich autora (dopuszcza się jednak użytkowanie wcześniej opublikowanych obiektów do innych celów (np. użycie czyjegoś, opublikowanego już na Rybim Oku, zdjęcia we własnym artykule).
G) Zdjecia które uzyskały trzy oceny "Bardzo złe" - mogą zostać usunięte z przez Moderatorów
15.04.2005 12:01
Punkt f brzmi:
Zakazana jest publikacja jakichkolwiek materiałów bez zgody ich autora (dopuszcza się jednak użytkowanie wcześniej opublikowanych obiektów do innych celów (np. użycie czyjegoś, opublikowanego już na Rybim Oku, zdjęcia we własnym artykule).
Proponuję wstawić - (np. użycie czyjegoś, opublikowanego już na Rybim Oku, zdjęcia we własnym artykulez podaniem nazwiska autora).
15.04.2005 12:09
Ma podane przecież nazwisko autora?
Darek
15.04.2005 12:54
15.04.2005 12:01
Myślę, że dobrym zwyczajem jest zawsze pytać o zgodę autora. Ta zdrowa zasada powinna też dotyczyć RO i prac tu publikowanych.
15.04.2005 12:06
15.04.2005 12:13
Do tradycji RO należała możliwość ubarwienia swego artykułu czyimś zdjeciem. Ja bym raczej z tego nie rezygnował. Chyba że macie cąłkiem inne zdanie. Dopisek o "dobrym obyczaju" oczywiście można dołożyć.
15.04.2005 12:21
Darku - może zaistnieć sytuacja, że fotografia pożyczona z RO i użyta w artykule, pojawi się ponownie w części fotografii publicystycznej RO, gdzie jako jej twórca wystąpi autor artykułu. Sytuacja będzie brzydka. Jak tego uniknąć...?
15.04.2005 12:25
15.04.2005 12:59
Mnie tez sie ten zwyczaj podoba zwżywszy na to, że juz widziałem swoją fotkę użytą u kogoś na potralu bez mojej wiedzy. Średnio mi się to podobało. Casami sporo wysiłku potrzeba by zrobić dobre zdjęcie czy napisać dobry tekst. Choćby dlatego warto zapytać się o zgodę autora. Szanujemy jego pracę.
15.04.2005 22:42
... zaproponujcie treść tego punktu!
Pozdrówka,
Darek
16.04.2005 14:51
Proponuje punkt F o treści:
Zakazana jest publikacja jakichkolwiek materiałów (w postaci fotografii, rysunku lub fragmentu tekstu - wyjątek stanowi cytat do którego ustosunkowujemy się), wcześniej opublikowanych na Rybim Oku, bez zgody ich autora. W przypadku uzyskania takiej zgody, publikując je, należy podać źródło ich pochodzenia i nazwisko autora.
Pozdr...Piotr
16.04.2005 20:56
Zauważcie jednak, że POPRAWNIE publikując (załączając) cokolwiek, co JUŻ jest opublikowane wcześniej ZAWSZE będzie znany autor.
Kiedy robimy to NIEPOPRAWNIE (czyli zgrywając coś wcześniej do siebie i wgrywając ponownie) wtedy jest problem, który wypada ująć w ramy Regulaminu.
Darek
16.04.2005 21:15
Wydaje mi się, że taka właśnie treść tego punktu Regulaminu zabezpieczy prawa autorskie /bo tak na to trzeba patrzeć/ osób, które publikują materiały w postaci zdjęć, tekstów, czy rysunków.
Dobrym zwyczajem jest pytanie autora o zgodę, ale nie wszyscy tego przestrzegają i niech to będzie jednoznacznie
określone.
Uniemożliwi , a przynajmniej znacznie ograniczy możliwości nieuczciwego postępowania.
Bez problemu takie nieprawidłowości można będzie wyłapać...Piotr
Wyobraź sobie, że wydaje mi się za właściwe "ubarwienie" czyjegoś artykułu fotką. Myślisz, że naprawdę, zanim to uczynię ma minąć tydzień na poszukiwanie kontaktu z autorem.
Jestem zdanie, że jeśli ktoś decyduje się publikować coś "powszechnie" i na z góry określonych zasadach to nie powinniśmy zbytnio przesadzać. Dobry zwyczaj to ZWYCZAJ a nie NAKAZ.
PS. Oczywiście mam naprawdę duże poszanowanie do praw autorskich.
Pozdrówka
Darek
17.04.2005 00:05
17.04.2005 10:07
Darku - ubarwienie artykułu czyjąś fotką jest nawet wskazane i faktycznie mogą wystąpić problemy z nawiązaniem kontaktu z jej autorem. W takim razie proponuje alternatywnie taki zapis w Regulaminie RO, który myślę, może rozwiązać ten drobny problem:
" Zakazana jest publikacja jakichkolwiek materiałów / w postaci fotografii, rysunku lub fragmentów tekstu /, wcześniej opublikowanych na Rybim Oku, bez podania źródła ich pochodzenia i nazwiska autora "
W ten sposób uniknie się kłopotów z odszukaniem autora np. zdjęcia i uzyskania jego zgody na publikację, oraz
zabezpieczy jego prawa.
Nie sprawi też problemów piszącemu artykuł, dodanie wzmianki o pochodzeniu tych materiałów.
Wilk syty i owca cała. Poddaje to Twojej rozwadze...
Pozdr...Piotr
17.04.2005 19:56
15.04.2005 22:02
Bardzo dobrze pomyslane! Popieram, zwłaszcza w kategorii oceniania i publikowania. Mam jednak pytanie- na starym RO, jesli sie nie myle miałam status Bywalca. Nie zdołałam odzyskać starego hasła i na nowym RO mam nowe hasło, choć jak dawniej podpisuje sie imieniem i nazwiskiem ( chyba nikt z nas nie ma sie czego wstydzić). Czy jest szansa na odzyskanie "dorobku"? I jeszcze jedno - wracam z uporem natrętnej baby: czy bedziesz mógł przenieść moje artykuły i galerię na nowe RO, albo przynajmniej łopatologicznie wytłumaczyc mi, jak to sie robi? Może nie zdołam wszystkiego wykasowac po drodze? Nowe Ro coraz bardziej mi sie podoba, ale ciągle jeszcze ..... tęsknię za starym. Taka malutka, wiosenna nostalgia.Przejdzie!
15.04.2005 22:46
Ok, status odzyskasz. Na resztę musisz nieco poczekać nie wyrabiamy się
((. Miło będzie jak i inni nam pomogą. Postaramy się niebawem udzielić trochę istrukcji.
Pozdrówka,
Darek
15.04.2005 22:51
Ok i dziękuję!
Wiem, że Admin zawsze górą, totez podlizuję sie jak mogę (patrz HP!) Postuluję wprowadzenie jeszcze jednej buźki, takiej z wywalonym jęzorem ( ale nie złośliwie, tylko z humorem) Buźka owa wygląda tak: ;-P
Całuski dla KOCHANEGO ADMINA!!!!! ( wywrzeszczane w przestrzeń międzygalaktyczną)
15.04.2005 23:11
17.04.2005 14:27
Jeżeli chodzi o pkt. B to może wykasowanie jest zbyt ostrą sankcją. Ktoś może przez pomyłkę zamieścić wątek w niewłaściwym miejscu, albo szukać pomocy "gdzie się da" może wystarczyło by zwrócenie uwagi, co na pewno zrobia inni użytkownicy forum. Z kolei co do pkt.F to wyraz "użytkowanie" zamieniłbym na "używanie" lub "wykorzystywanie" wiem że się czepiam słówek, ale pewnie wszystkim zależy na precyzyjnych w każdym calu zasadach.
Z wędkarskim pozdrowieniem.
M.K
18.04.2005 10:07
może zła, może dobra:
Czy jest możliwość by KAŻDA odpowiedź na forum czy komentarz zanim zostanie opublikowany poczekał sobie w jakiejś "zamrażarce" powiedzmy z godzinkę (z możliwością edycji przez autora)?
Wiem że będzie mniej komentarzy czy odpowiedzi ale pewnie znajdzie się parę takich które autorzy sami usuną bądź przeredagują kiedy ochłoną i przemyślą sprawę. Zbyt często zapominamy że:
- inny wędkarz nie musi być wrogiem
- nie każdą opinię musimy wyrażać
- jeśli nie mam nic do powiedzenia to lepiej milczeć
- nie każdy jest specem i dlatego KAŻDA podpowiedź może być cenna (pomijam odpowiedzi typu - było już o tym 1000 razy....)
- od każdego można się czegoś nauczyć
15.04.2005 11:49
15.04.2005 10:51
Adres strony internetowej http://repub...l/puchar_wisly/
/
XX Jubileuszowy Muchowy Puchar Wisły
Towarzyskie Zawody o Muchowy Puchar Wisły
Wisła – Ustroń – Skoczów 2005
PZW Koło Ustroń – Wisła organizuje w dniu 28.05.2005r. XX Jubileuszowy Puchar Wisły na odcinku rzeki Wisły od miejscowości Wisły do Skoczowa.
W związku z faktem, że władze Okręgu Bielsko – Biała zrezygnowały z organizacji Pucharu Wisły postanowiliśmy kontynuować rozpoczęte w latach osiemdziesiątych przez koła wędkarskie Skoczów, Cieszyn, Ustroń – zawody wędkarskie o Puchar Wisły. Dzięki uprzejmości Pana Macieja Wilka, dzierżawcy obwodu rybackiego Mała Wisła, zawody odbędą się na łowisku specjalnym, od Wisły do Skoczowa (tam gdzie rozgrywane były dotychczas). Ponadto firma Pana Macieja Wilka „TAIMEN” jest fundatorem głównych nagród, tj.
I miejsce: Wodery Simms G3 + wędka Taimen
II miejsce: Wodery Simms Lighweight + wędka Taimen
III miejsce: Wodery Simms Freestone + wędka Taimen
Komunikat organizacyjny
- Klasyfikacja indywidualna zgodnie z zasadami sportu wędkarskiego
- Baza zawodów: biwak Ustroń – Dobka (patrz mapka)
- Termin zawodów: 2005.05.28
- Zawody organizowane na żywej rybie – (wymiar 26 cm, zapewniamy 1 sędziego na 3 zawodników)
- W zawodach uczestniczyć może każdy wędkarz posiadający kartę wędkarską
- Dojazd na stanowiska we własnym zakresie
- Opłata startowa wynosi 100,- zł ( obejmuje koszt licencji)
Organizatorzy zapewniają:
- wspaniałą zabawę na dobrze zarybionej wodzie licencyjnej
- 2 posiłki
- pamiątkowy znaczek
- puchary oraz nagrody
Program zawodów:
Sobota, 28.05.2005r.
- godz. 6.00 - przyjmowanie zawodników
- godz. 8.00 - otwarcie zawodów i odprawa
- godz. 8.30 - wyjazd na stanowiska
- godz. 9.30 – 12.30 - pierwsza tura
- godz. 14.00 - posiłek
- godz. 16.30 – 19.30 - druga tura
- godz. 20.30 - spotkanie przy grillu , ogłoszenie wyników i rozdanie nagród.
Udział w zawodach gwarantujemy tym zawodnikom, którzy dokonają zgłoszenia na poniższy adres z załączonym dowodem wpłaty kwoty 100,0 zł.
PZW Koło Ustroń – Wisła
43-450 Ustroń
ul. Wiślańska 1
e-meil: bbw@neostrada.pl
Nr konta: Bank Spółdzielczy Ustroń 26 8129 0004 2001 0000 0983 0001
Serdecznie zapraszamy
15.04.2005 10:40
Witam.
W związku z tym, że poruszacie bardzo ważne kwestie związane z ekologią, mam pytanie. Komu lub gdzie mogę zgłosić fakt zanieczyszczania małej rzeczki? W pobliżu Tomaszowa kilka małych rzeczek łączy się z inną większą, Wolbórką. Nad ich brzegami we wsi Zawada są domy, między nimi znajduje się warsztat ślusarski(duży). Właściciel wszelkie odpady ze swej produkcji wywala do takiej nieszczęsnej rzeczki. Są między tymi śmieciami kawałki metali, opiłki, zużyte tarcze szlifierskie, odpadki jedzenia, puszki, butelki, itp., itd. Mało tego ten facet zamiast podłączyć swój dom do kanalizacji, ma po prostu odprowadzenie ścieków i wszelkich nieczystości, rurą 150- ką wprost do rzeczki. Taki beztroski proceder zatruwania trwa już hoho, albo dłużej.
Co można i trzeba zrobić z tym fantem?
Pozdrawiam. Jarek
15.04.2005 13:10
Jarku, daj natychmiast znać do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Łodzi. Nie mam przy sobie telefonu do nich, ale jeśli możesz wejść na stonę Urzędu Wojewódzkiego, to nawet mailem przeslij. Możesz powołac sie na mnie, jako członka Rady Nadzorczej Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska- powiedz, że ja cie skierowałam. Ja ze swojej strony uruchomę nasze kanały i wyslę kogoś do sprawdzenia. Daj mi max szczegółów na maila i to jak najszybciej. Nie wolno odpuścić! Znam Wolbórkę! szkoda jej - jak zreszta każdej rzeki. Pozdrawiam _Ewa.
15.04.2005 14:26
15.04.2005 15:17
zrobiłem tak jak napisała Pani Ewa. Od razu wysłałem e-maila do WIOŚ w Łodzi.
Mam tylko nadzieję, że się nie wykręci i, że ja w tym wszystkim nie wyjdę na durnia...
Pieniądz rządzi światem!
Pozdrawiam. Jarek
15.04.2005 21:35
Cześć! Pani to ja jestem w szkole dla ucznia, tutaj daruj sobie, jest demokracja ;-P
W poniedziałek ja ruszam swoimi kanałami tego specjaliste od trucia i dla wszelkiej pewności zadzwonie do WIOŚ , przepytac ich, co zrobili z interwencją. To powinno zaskutkować. prosze kolegów z łodzkiego, jesli wiedzą o innych takich numerach: dajcie znac i alarmujcie WIOŚ- ja "ugryzę" zbójów z drugiej strony. Dość juz bezkarności dla bandziorów. Proszę tez o onformacje o nieprzemyslanych, wadliwych regulacjach rzek, powodujących wiecej szkody niz pożytku. Mamy mozliwość powalczyć- to powalczmy. Informacje od Was, koledzy, pomogą mi. Razem możemy sporo zdziałać! Jarek, daj znać, czy WIOŚ Ci odpowie! Pozdrawiam serdecznie- Ewa.
19.04.2005 19:33
15.04.2005 11:08
15.04.2005 11:25
15.04.2005 12:43
15.04.2005 12:48
15.04.2005 09:32
Witam,
szukam akcesoriow i materialow do robienia much i mam pytanko gdzie w Poznaniu jest jakis dobrze zaopatrzony sklep? ewentualnie co mozecie polecic ze sklepow internetowych z akcesoriami muszkarskimi, te z zagranicy chyba odpadaja za koszty transportu?
W Poznaniu jest taki duzy sklep Przyneta ale tam z akcesoriow nie maja prawie nic (troche ladnie zrobionych muszek).
Bede wdzieczny
Pozdrawiam
Bernard Kasperski
18.04.2005 10:10
Witam!
Ponizej podaje link z odpowiedza dotyczaca sklepow internetowych dla muszkarzy.
A co do Poznania to ie mam pojecia gdyz jestem z Podkarpacia.
Ale o takie pytania to chyba lepiej kierowac na
http://www.f...l/web/index.php
http://www.bogdangawlik.pl/
http://www.f...l/flyhouse.html
http://www.namuche.pl/
gdyz uzytkownicy tych stron sa na ogol fanatykami muszkarstwa i widza wszystko o kazdym sklepie z takimi art. w swojej miejscowosci
A oto link do strony z infrmacjami i opiniami o sklepach internetowych z art dla muszkarzy.
http://www.f...isplaytype=full
Pozdrawiam!!!!
29.04.2005 01:48
15.04.2005 09:09
Wchodze Ci ja na informacje o użytkowniku (znaczy się o sobie) i widzę to:
Należy do grup:
Gość
Któś mnie wyjaśni co to za zwierzę i jakie som jeszcze owe grupy ???
15.04.2005 09:44
15.04.2005 01:23
Poszukuje solidnego kija spinningowego do połowu na duże przynęty zarówno na jeziorze z łodki jaki i w rzecze, który da sobie z łatwością radę z przynetami o gramaturze 25 30gram, z licznymi zaczepami na wiśle i oczywiście twardymi pyskami sandaczy itd. Nie chciałbym kupować dwóch zamienników które łączą w sobie takie cechy czy wydawać na jeden kij majatku. Wielu kolegów odradzało mi zakup czegoś sygnowanego znakiem mikado czy jaxon wiem zaś u teoretycznych znawców tematu tzn właścicieli sklepów nic rzeczowego nie mozna się dowiedzieć, Wiem z opinii na portalach wędkarskich żę seria team dragon cieszy się dużym uznaniem i ma dobrą renomę. Kije te mają zupelnie inną akcję problem z tym że te kije są niestety dośc żadkie w sklepach w Łodzi skad pochodze i możliwość naocznego przekonania sie o ich zaletach jest ograniczona, a o ich wypróbowaniu nie ma mowy. Niemniej ostatnio miałem w reku dwa (niestety znacznie lżejsze niż te które mam na myśli) i zorbiły na mnie dobre wrażenie. proszę o radę z góry dziękuje Marcin
01.05.2005 22:38
15.04.2005 09:25
14.04.2005 22:54
14.04.2005 21:49
Zaczynam się przyzwyczajać. Trochę naleciałości ze starego robi mi wodę z oczu, ale jakoś sobie poradzę. Trochę denerwują mnie "buźki" to taka dziecinada wszechobecna na innych "forach".
Pozdrowienia z Karkonoszy
Mariusz
15.04.2005 00:13
18.04.2005 20:35
Nie mam zamiaru dodawać buziek, ale chciałem zapytać skąd je bierzecie.Pytam bo mam wątpliwości czy strona wyświetla mi się poprawnie
"To nie jest pole typu XML (jak np, w artykule), nie możesz więc w nim osadazać powiązanych obiektów bezpośrednio w tekście. Patrz Help.
Dostępne tagi: <strong><pogrub><italic><emphasize><pochyl><literal><code>
Dostępne uśmieszki:
Automatyczne linkowanie adresów HTTP włączone".
Skopiowałem to co mi się wyświetla pod ramką tekstu tam gdzie moim zdaniem powinny być m.in. buźki.
Czy strona jest optymalizowana pod konkretną przeglądarkę?
Ja mam Firefoks1.0.2, i nawet za cenę niepoprawnego wyświetlania nie wrócę do MSIE.
18.04.2005 20:54
18.04.2005 20:37
Teraz widzę buźki jak już je zamieściłem na forum natomiast nie mam podglądu w ramce pod tekstem
18.04.2005 20:56
Jak w temacie
19.04.2005 09:14
Nie wiedziałem jak wstawić emotikonki.Poprostu nie mam ich podglądu. widzę dwukropek i nawias a jak je wstawiłem do tekstu to pojawiły się właśnie buźki.Nie wiem czy to jest związane z przeglądarką czy z błędami u Was
19.04.2005 10:15
I o to chodzi właśnie
Pod tekstem pokazano tylko, co trzeba napisać by uzysakć uśmieszek
19.04.2005 12:21
Sławek Rybicki
18.04.2005 15:02