Wędkarskie forum dyskusyjne |
15.04.2005 01:23
Poszukuje solidnego kija spinningowego do połowu na duże przynęty zarówno na jeziorze z łodki jaki i w rzecze, który da sobie z łatwością radę z przynetami o gramaturze 25 30gram, z licznymi zaczepami na wiśle i oczywiście twardymi pyskami sandaczy itd. Nie chciałbym kupować dwóch zamienników które łączą w sobie takie cechy czy wydawać na jeden kij majatku. Wielu kolegów odradzało mi zakup czegoś sygnowanego znakiem mikado czy jaxon wiem zaś u teoretycznych znawców tematu tzn właścicieli sklepów nic rzeczowego nie mozna się dowiedzieć, Wiem z opinii na portalach wędkarskich żę seria team dragon cieszy się dużym uznaniem i ma dobrą renomę. Kije te mają zupelnie inną akcję problem z tym że te kije są niestety dośc żadkie w sklepach w Łodzi skad pochodze i możliwość naocznego przekonania sie o ich zaletach jest ograniczona, a o ich wypróbowaniu nie ma mowy. Niemniej ostatnio miałem w reku dwa (niestety znacznie lżejsze niż te które mam na myśli) i zorbiły na mnie dobre wrażenie. proszę o radę z góry dziękuje Marcin
15.04.2005 09:25
14.04.2005 22:54
14.04.2005 21:49
Zaczynam się przyzwyczajać. Trochę naleciałości ze starego robi mi wodę z oczu, ale jakoś sobie poradzę. Trochę denerwują mnie "buźki" to taka dziecinada wszechobecna na innych "forach".
Pozdrowienia z Karkonoszy
Mariusz
15.04.2005 00:13
18.04.2005 20:35
Nie mam zamiaru dodawać buziek, ale chciałem zapytać skąd je bierzecie.Pytam bo mam wątpliwości czy strona wyświetla mi się poprawnie
"To nie jest pole typu XML (jak np, w artykule), nie możesz więc w nim osadazać powiązanych obiektów bezpośrednio w tekście. Patrz Help.
Dostępne tagi: <strong><pogrub><italic><emphasize><pochyl><literal><code>
Dostępne uśmieszki:
Automatyczne linkowanie adresów HTTP włączone".
Skopiowałem to co mi się wyświetla pod ramką tekstu tam gdzie moim zdaniem powinny być m.in. buźki.
Czy strona jest optymalizowana pod konkretną przeglądarkę?
Ja mam Firefoks1.0.2, i nawet za cenę niepoprawnego wyświetlania nie wrócę do MSIE.
18.04.2005 20:54
18.04.2005 20:37
Teraz widzę buźki jak już je zamieściłem na forum natomiast nie mam podglądu w ramce pod tekstem
18.04.2005 20:56
Jak w temacie
19.04.2005 09:14
Nie wiedziałem jak wstawić emotikonki.Poprostu nie mam ich podglądu. widzę dwukropek i nawias a jak je wstawiłem do tekstu to pojawiły się właśnie buźki.Nie wiem czy to jest związane z przeglądarką czy z błędami u Was
19.04.2005 10:15
I o to chodzi właśnie
Pod tekstem pokazano tylko, co trzeba napisać by uzysakć uśmieszek
19.04.2005 12:21
14.04.2005 21:37
14.04.2005 20:49
Cześć! Odnalazł mnie Boguś Ziółkowski! Jestem zdumiona i zachwycona wiadomościami! Serdecznie Wam wszystkim dziekuję! I jeszcze jedno: kto może mi pomóc w pozyskiwaniu pieniędzy na działanośc np. zarybieniową - bo ja moge pomóc nam, ale potrzebne są madre głowy do napisania projektu ekologicznego, np odbudowy populacji jesiotra w Wisle (przykłąd pierwszy z brzegu) Pieniądze i to niemałe- są. Może Andrzej T. mnie wesprze? pomysły wrzucajcie na Forum lub na moją poczte. Pozdrawiam - Ewa.
14.04.2005 20:44
Cześć! po dwu dniach udało mi sie dołączyć do Was! Pewnie Admin zasypany został moimi głupawymi pytaniami i rozpaczliwymi alarmami- przepraszam! Zapewniam jednak, że odrózniam komputer od maszynki do mięsa. mam jednak prośbę: darku, czy mógłbys przenieść na nowe RO mój artykuł "Opowieści znad woddy cz.1" ? bardzo mi na tym zależy, ponieważ są juz nastepne odcinki i chciałabym, żeby mogły stanowic całośc. Nie bardzo też wiem, jak przenieść naszą galerię foto. Na razie jestem jeszcze oszołomiona nowością (pozytywnie) ))) W zakresie regulaminu chcę wrócić do sprawy, którą juz raz poruszałam: autor zdjęć, artykułów i wszystkiego, co mozna oceniać, powinien mieć wyłączona możliwość oceny swoich dzieł! To wiele uprości. Byc może juz tak jest- nie wiem, jeszcze nie wszystko zdążyłam przeczytać.
14.04.2005 16:31
Witam w nowym, lepszym RO!!! Mam takie nietypowe pytanie. ChciaBbym sie troche dowiedziec o wlasciwosciach silikonu czy gumy, ktora buduje rippery i twistery.
Czy sa jakies metody konserwcji gum, jak nalezy te przynety przechowawywac przez zime? Zauwazylem, ze kupujac gum, znajduje sie one w opakowaniu razem z jakims tluszczem czy olejem. Mysle, ze ma to za zadanie dluzej trzymac gume "przy zyciu". Czy mozna domowym sposobem przygotowac taka recepture? i czy ma to jakies znaczenie? Jak dbac o gumowy arsenal? Dzieki za odpowiedzi i nowe RO. Pozdrawiam
14.04.2005 15:35
uczyć po nowemu.... Człek całe życie się uczy... Za czyje grzechy....
))))
Pozdrawiam w nowym wcieleniu
Marek
16.04.2005 12:10
14.04.2005 14:51
Fajna stronka lepsza.Ale gdzie jest kalendarz brań bo znaleść nie moge
14.04.2005 15:11
...na głównym pasku głównego modułu RO masz KALENDARIUM
14.04.2005 15:24
Nie można było wczoraj weść na www.pzw.pl .Czekałem cały dzień ale warto było naprawdwe fajna stronka.
14.04.2005 13:15
Zadbajmy o nasze najbliższe łowisko pstrągowe!
Pływające butelki i sterty śmieci na brzegach odbierają urok łowienia pstrągów, szpecą tą piękną rzekę.
Bystrzyca zasługuje na naszą troskę. Przywróćmy naszej rzece piękny wygląd.
Wszystkich chętnych zapraszamy w sobotę 23 kwietnia. Zbieramy się na parkingu w Strzyżewicach o godz. 8:00.
http://mri.a...ca_04_02/01.jpg
Akcję organizuje:
Okręgowa Podkomisja ds. Gospodarki Rybami Łososiowatymi i Lipieniem przy ZO PZW w Lublinie
Kontakt, informacje: 509 482 756
18.04.2005 09:23
14.04.2005 13:20
Cześć Piotrek, fajnie, ale czy Bystrzyca nie jest przypadkiem Oczkiem w głowie Komisji, a co np. z Bystrą, kiedy tam byłeś ostatnio? Tam jest dopiero dramat. Czy to przypadkiem nie wynika z dalszej odległosci od Lublina? Może nie mam prawa tego pisać, bo ani razu nie brałem udziału w podobnej imprezie, ale mieszkam obecnie w Grodzisku i mam no cóz troszkę daleko, ale na bystra pojechłbym już dzisiaj. Chętnie pomógłbym w zorganizowaniu podobnej akcji na Bystrej. Myslę tutaj o akcji skierowanej do okolicznej ludności, sołectw czy gmin. Uświadamianie ludzi mieszkajacych nad rzekami to podstawa!!! daj znać co Komisja o tym sądzi? Kiedyś rozmawiałem o tym z Ryśkiem Kuną, z Andrzejem Trembaczowskim zresztą też. Na razie cicho. Wiem że bliżej Bystrej są Puławy, stad z reszta pochodzę i wiem, że Rysiek robił jakieś ruchy w tym temacie z Puławskimi pstrągarzami, nie wiem tylko co winikło dalej, bo Rychu nic nie przkazał.
Pozdrawiam, Krzysiek Komoszka.
14.04.2005 14:08
Krzysiu, Bystra również leży nam na sercu podobnie jak i wszystkie pozostałe rzeki ale nie wszystko da się zrobić tymi samymi rękami. Bywam tam, będę w najbliższą sobotę i niedzielę i może we wtorek (odłowy i zarybianie) i znam stan jej zaśmiecenia (tu zamieściłem fotkę, a następnie ją usunąłem z powodu zbyt drastycznego widoku). Śmieci w korycie Bystrej to nie tylko kwestia estetyki i higieny ale również kwestia wykorzystywania problemu rzecznych śmietnisk jako argumentu na rzecz udrażniania. Nie ma zwalisk - śmieci płyną. Sprzątanie rzek leży więc w interesie wędkarzy. Zorganizowanie sprzątania, to nie tylko jej ogłoszenie ale także zwerbowanie dostatecznej ilości ludzi do pracy. Ból w tym, że wędkarze nie zbyt palą się do sprzątania. Nie podam tu statystyk aby nie zniesmaczyć i zniechęcić tych co w sprzątaniu maja udział znaczny, a wędkarzami nie są wcale. Czy mogę im powiedzieć jest jeszcze parę innych rzeczek do wysprzątania, a tu wam tak dobrze idzie więc może przelećcie jeszcze Bystrą. Co mam powiedzieć dzieciom, studentom w liczbie 20 osób, którzy w dniu akcji sprzątania przyłączają się do głównych organizatorów w ilości 4 osób i widzą innych wędkarzy spokojnie łowiących sobie w tym czasie ryby ? Czym mam zachęcić okoliczną ludność do zbierania splątanych kłębów żyłki, opakowań po błystkach i woblerach, papierosach, puszek po piwie ?. Takie brutalne są realia. Nie załamujemy rąk pomimo, że nie udało się w roku ubiegłym. Będziemy próbować i w tym roku ale samo się nie zrobi.
Ze sprzątaniem Bystrzycy jest łatwiej. Dzięki sprzątaniu w latach ubiegłych jest znacznie czyściej (może za wyjątkiem najtrudniej dostępnych odcinków), a więc możemy poradzić sobie mniejszą grupą z jednorocznym dorobkiem śmieciarzy.
Pozdrawiam Cię serdecznie, Piotr
15.04.2005 07:30
Drogi Piotyrusiu! (troszkę jak Bikont z Makłowiczem )
Zdaję sobie sprawę, że łatwo nie jest. Pisząc poprzedni post miałem na myśli rozwiązanie troszkę inne. Może udałoby się zorganizować spotkanie z mieszkańcami nadrzecznych wsi i troszkę im we łbach poukładać. Celowo piszę "we łbach', bo choć dotyczy to wszystkich, to najgorsi są ci zupełnie niereformowalni, często wyrzucający syf za stodołę czyli do rzeki. Słuchaj, a może by tak w ramach jakichś Dni Ziemi czy Sptrzątania Świata puścic wici do dyrektorów szkół i np. zagonić dzieciaki jednoczesnie je uświadamiając. Myślałem też o gminach. Może dałoby się np. wprowadzić przepis mówiący o podwyżce cen za wywóz śmieci w przypadku zaśmiecenia środowiska - śmieci nie biorą się ptrzecież znikąd. Napisz co o tym myslisz? Bystra leży mi szczególnie na duszy i jak tylko będę mógł pomogę w jej restytucji i powrowtowi do spaniałości.
15.04.2005 10:12
To o czym mówisz to trochę inna sprawa szersza i ważniejsza niż samo sprzątanie, to uznanie wartości przyrodniczej rzek, rzeczek i strumyków i ochrona tych wartości. Temat znany i coraz popularniejszy w środowiskach ekologicznych. Powstają pomysły, programy, projekty mające na celu stworzenie warunków, w których społeczność lokalna byłaby zainteresowana (również finansowo) zachowaniem walorów rzek i ich dolin. My sami bez wsparcia organizacyjnego (a takiego, tak naprawdę to nie mamy) nie jesteśmy w stanie tego stworzyć. To co robić możemy i robimy, to uczestnictwo w takich projektach. Nasz głos jest o tyle ważny, że często projekty te nie uwzględniają interesu wędkarzy. Istnieje również ryzyko wykorzystywania tych projektów do budowy małych, gminnych zbiorników rekreacyjnych (na to chętnie idą gminy), co zwykle prowadzi do degradacji rzek, a nie do ich rewaloryzacji. Dużo by o tym pisać.
To co możemy zrobić sami (z pomocą przyjaciół i służb komunalnych okolicznych gmin), to po prostu posprzątać. Oprócz efektów bezpośrednich akcje takie pokazują okolicznym mieszkańcom, że czystość łąk i rzeki ma dla kogoś wartość. Dobrze jak wiedzą, że ci którzy sprzątają nie robią tego za pieniądze. To dobry przykład.
Pozdrawiam, pl
15.04.2005 11:21
Tak to rzeczywiście inny aspekt, ale czyż nie bezpośrednio związany z nami? Czy masz jakies namiary na organizacje zajmujące się takim tematem? A może właśnie KWI powinno stworzyć taki program, wtedy łatwo byłoby dostać granty i kasę na działanie proeko, prorybo, pro.... itd. Może więc RAZEM z komisją zróbmy coś takiego jak program edukacyjny dla wspomnianych wcześniej nazwijmy to grup społecznych. Co ty na to? Zaraz zadzwonię do Andrzeja i znim pogadam.
15.04.2005 12:41
Po krótkim niebycie znowy udał mi się zalogować.
Andrzej to właściwa osoba bo i KWI i Podkomisja i Ekologia.
Stowarzyzenie Wspierania Inicjatyw Społecznych ASOCJACJE asocjacje.lublin@poczta.xtd.pl
15.04.2005 13:58
Rozumiem, że jesteś członkiem tego stowarzyszenia?
18.04.2005 09:16
14.04.2005 12:52
... a najlepiej małżeństwo na wakacyjny wyjazd do Norwegii, okolice Bergen, wyspa Sotra. Termin 15-30 lipiec. Koszt ok. 1500 zetów/os. (chata+łódź z silnikiem+dojazd). Benzyna do łodzi + micha płatne osobno. Gwarantowane: ryby i fajne towarzystwo. Ew. zgłoszenia na priv
05.06.2005 13:33
19.04.2005 15:21
14.04.2005 12:18
Bardzo proszę o podanie linku gdzie można ściągnąc pełną wersję Fishing Simulator 2 lub jeśli to możliwe o przesłanie mi gry na adres k.g.bunia@interia.pl - zgóry serdecznie dziękuję i w nagrodę za pomoc życze wielkich okazów ryb.....
14.04.2005 12:03
No i dostałem wreszcie "nowe" i klops. To co odebrał mój Outlook Express ma robaki w tytule. Ciężko czytać owe robaczywe tytuły postów ( Kodowanie mam Europa Środkowa ISO w treści OK ale reszta be
14.04.2005 12:15
14.04.2005 11:22
gdzie moge kupic szpulki takich linek 100 metrowe, w roznych kolorach, sprowadzane sa chyba z chin, bo potrzebuje tego bardzo duuuzo? maja rozmiary od 0,2mm do 0,5mm?? prosze opomoc bo nie znam zadnych hurtowni, kupuje tylko w sklepach, ale tam maja krotkie odcinki...
14.04.2005 11:32
Zanim zadasz jakiekolwiek pytanie poczytaj Regulamin tego forum jeśłi chcesz uzyskać odpowiedź
14.04.2005 21:51
14.04.2005 11:00
No to zaczynamy. Chyba nietrudno będzie mi się przestawić na NOWE
Całkiem przyjemnie mi się "łazi" po przeprowadzce.
14.04.2005 11:08
Trochę trudno przyzwyczaić się do nowej szaty graficznej i ciężko zaskoczyć, gdzie co jest...
Ale nowe jest na pewno dużo lepiej skonstruowane. Kwestia paru dni, aby się przyzwyczaić.
Darku - zrobiliście kawał dobrej roboty, gratuluje i dzięki...
Oby tylko nie szwankowało. Pozdr...Piotr
14.04.2005 11:27
14.04.2005 10:56
14.04.2005 09:45
"Stare" Rybie Oko, w moim odczuciu i moich znajomych było prawie doskonałe. Wystarczyło wyeliminować anonimowość i to wszystko. Wygląd, sposób nawigacji, łatwość komunikowania się i prostota obsługi czyniły ten portal wyjątkowym i jedynym ulubionym, który odwiedzałem codziennie.
"Nowe" Rybie Oko, już takie nie jest, a szkoda. Otrzymałem w tej sprawie kilkanaście listów od aktywnych użytkowników "starego" Rybiego Oka. Wszyscy podzielają mój pogląd i zastanawiają się nad zmianą portalu, w którym będą chcieli przebywać.
Nie jestem anonimem, ale nie ma sensu abym się rejestrował, jeżeli tylko sporadycznie będę tu zaglądał
Serdecznie pozdrawiam
Roman Ostrowski
14.04.2005 11:02
Nowe zawsze jest inne co nie znaczy gorsze. Jak przesiadasz sie ze starego auta do nowego też na początku się gubisz. Dopiero po kilku dniach zaczyna się dostrzegać korzyści. Piszesz że bywałeś tu codziennie a teraz nie masz się zamiaru logować z powodu "sporadycznych" wizyt. Czyżby niechęć do nowego była aż tak wielka ??
PS. Czemuż to Ci "stali bywalcy" skarżą się Tobie ???
14.04.2005 14:03
Bywam w miejscach, które lubię odwiedzać.
Kawiarenka jest właściwszym porównaniem. Mam w kilku miastach swoje ulubione, i w nich spotykam się ze znajomymi. Kilka z nich zmieniło właściciela, w innych zmienił się wystrój wnętrz i w niektórych po zmianach już nie bywam. Twierdzenie, że są gorsze to nadużycie. Są po prostu inne. Jednak zaistniałe zmiany, w paru przypadkach, spowodowały, że wykreśliłem je już z listy ulubionych.
Właśnie "stare" Rybie Oko było taką ulubioną kawiarenką, która dla nas po modernizacji straciła swój charakter.
Nikt nie twierdzi, że "nowe' jest gorsze lub lepsze. Jest inne i to wszystko.
Dla mnie oczywistą sprawą jest wzajemne komunikowanie się kolegów, gdzie teraz będą się "spotykać'.
Serdecznie pozdrawiam
Roman Ostrowski
21.04.2005 11:00
Masz rację. Nowe Rybie Oko nie dorasta do pięt Staremu. W moim/ i nie tylko/ rankingu, RO z pierwszego miejsca spadło na bardzo, bardzo, bardzo odległe.
Pozdrawiam
Staszek
22.04.2005 09:09
Też uważam, że nowe jest do kitu. Wykasowałem RO z pozycji ulubione bo już ulubionym nie jest.
Pozdrawiam
Michał
22.04.2005 14:05
Tego że Anonimom nowe RO nie będzie "w smak" to się raczej spodziewaliśmy.
22.04.2005 14:36
Niektórzy jak ja też się ciężko przyzwyczajają, ale przecież mówiliśmy o miesięcznym terminie kiedy wszystko zacznie działać jak należy. A mnie się wszystko podoba a w szczególności nowe forum. Artykuły mogłyby być np. w jednym słupku i max 2 linijki tekstu jako wprowadzenie. Ale ogólnie jest ok.
Anonimy - a co, prosić się ktoś będzie o rejestrację ?
Nikt nie musi tu bywać, choć jestem przekonany że za miesiąc większość obecnych niezadowolonych przyzwyczai się do nowego. Pozdrawiam
22.04.2005 10:12
Nowe jest nowe i niektórym trudno się przyzwyczaić.RO powstaje w bólach, ale myślę że nie należy z niego rezygnować.Okażcie trochę cierpliwości...
22.04.2005 14:19
Jest jak to po przeprowadzce. Do nowego trzeba się przyzwyczaić.
Piszesz "okażmy trochę cierpliwości" dodam: i dołóżmy od siebie trochę naszych starań.
Nie zwalajmy wszystkiego na Admina. Rybie Oko - to czym było i czym jest powstawało przez lata i przez lata było budowane wspólnie przez wielu. Nie ustawiajmy się tylko w pozycji biorącego.
To takie typowe - brać, korzystać, siedząc wygodnei przed ekarnem. Dajmy coś od siebie innym. Podzielmy się swoimi refleksjami, swoją radością z udanej wyprawy, swoimi troskami dotyczącymi wędkarstwa. Pochwalmy nowymi fotkami, złowioną rybą - jest przecież o czym pisać. W czym problem? Czy to tak trudno zalogować się na nowo?
Pozdrawiam wszystkich starych i nowych bywalców Rybiego Oka
Andrzej
14.04.2005 08:44
Pomocy bracia wędkarze.!!!!
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co nieco na temat kija BALZER MAGMA 2,85 ciężar wyrzutu 10-50 .Chcę łowić "sandała" na koguty mniej więcej od 12-30g i "wąsacza" wobler- łowię z łodzi.
Pozdrawiam Mariusz
14.04.2005 14:56
Ja wybrałbym coś z długości pomiędzy 2,1- 2,4m. Dłuższym kijem trudniej kontrolować opad. Zacięcie na dłuższej dźwigni też jest nieco wolniejsze.
W serii Magna Balzera, są kijki o tej długości i zbliżonej mocy
2,85 m, to długość raczej na brzeg rzeki, czy jeziora.
Jednak jeżeli kij "leży w ręku" co zdarza się dość rzadko- zwykle kupuję.
16.04.2005 13:07
13.04.2005 14:06
13.04.2005 12:05
Przekazuję komunikat kolegów z Koła w Józefowie
Andrzej
Ogólnopolskie Spinningowe Pstrąg Roztocza, Józefów 8.05.2005 r.
Zarząd Koła Polskiego Związku Wędkarskiego w Józefowie uprzejmie informuje, że w dn. 8.05.2005 r. organizuje XVI Ogólnopolskie Zawody Spinningowe Pstrąg Roztocza.
Zawody zostaną rozegrane na wodach krainy pstrąga i lipienia Okręgu Zamojskiego , a mianowicie:
- rzeka Wieprz – od Krasnobrodu do ujścia rzeki Świnki
- rzeka Tanew – od miejscowości Paary do ujścia rzeki Wirowej
- rzeka Sopot – z wyłączeniem rezerwatu Czartowe Pole
- rzeka Szum – od cofki zbiornika w Górecku Kościelnym do ujścia
- rzeka Biała Łada – od źródeł do mostu w Biłgoraju
- rzeka Por – od źródeł do zapory młyńskiej w Zakłodziu
- rzeka Potok Łosiniecki – z wyłączeniem obrębu hodowlanego i rezerwatu
Do udziału w imprezie zapraszamy członków PZW z całego kraju. Wpłata na konto startowego jest równoznaczna ze zgłoszeniem uczestnictwa w zawodach. Wpłaty w wysokości; zawodnicy – 40 zł i osoby towarzyszące 20 zł należy dokonać do dn. 4.05.2005 r. na konto:
PBS – Józefów 16964410332007330006190001
Na koszty organizacyjne składają się; wyżywienie, nagrody, dyplomy, znaczki okolicznościowe i opłaty pocztowe.
Dodatkowych informacji można zasięgnąć u kolegów:
Jan Skowroński tel. 084 6878093, 0503164346
Józef Naklicki tel. 084 687 8607, 0889760568, e-mail osipl@autograf.pl
W uzasadnionych przypadkach dopuszczamy wpłatę startowego w dniu rozgrywania zawodów. Dla zainteresowanych istnieje możliwość zakwaterowania w Stanicy Wędkarskiej w Józefowie tel. jw. Po uprzedniej rezerwacji w płacie na konto. Koszt noclegu dla jednej osoby wynosi 10 zł za dobę.
Harmonogram XVI Ogólnopolskich Zawodów Spinningowych Pstrąg Roztocza
godz. 7:00 – zbiórka, odprawa zawodników
godz. 7:30 – wyjazd na łowiska
godz. 8:30 – 14:00 – czas trwania zawodów
godz. 14:00 – 15:00 – czas na powrót z łowiska
godz. 15:00 – 16:00 – praca komisji sędziowskiej
godz. 16:00 – uroczyste zakończenie zawodów, wspólny posiłek, ognisko
Zasady rozgrywania zawodów
Zawody zostaną rozegrane w jednej turze, w klasyfikacji indywidualnej.
Zawodnik ma do wyboru siedem rzek do których dostaje się własnym środkiem transportu.
Czas trwania zawodów wynosi pięć i pół godziny.
Do punktacji zaliczają się tylko pstrągi potokowe.
W zawodach obowiązuje klasyfikacja na najdłuższego pstrąga.
Zawodnik może przedstawić do tej klasyfikacji tylko jedną rybę.
Nagrody
Organizatorzy przewidują uhonorowanie czterech zawodników pucharami. Przewiduje się też nagrody niespodzianki.
Uwagi końcowe
Wszelkie sprawy związane z przebiegiem zawodów zostaną wyjaśnione na odprawie z zawodnikami w dniu zawodów. W razie nie przybycia zawodnika na zawody wniesiona opata startowa nie będzie zwracana ze względu na poniesione koszty.
Serdecznie zapraszamy
11.04.2005 14:06
09.04.2005 02:04
Wydaje się nam niezbedne nieco odświeżyć i unowocześnić dość dawno już temu ustalony Regulamin RO. Wstepną wersję (lekko już zmienioną) można przeczytać pod stosownym linkiem w menu.
Sugerujcie, co jeszcze wnim winno sie znaleźć, co zmienić i jak zmienić.
(Wydaje nam się, że powinien on co najmniej objąć wszelkie inne formy aktywności na RO - nie tylko samo Forum)
Darek
13.04.2005 07:25
A co z bluzgajacymi kretynami? Może wywalać na zbity pysk i blokować IP komputera, z którego się logują?
13.04.2005 08:36
Witaj Krzysztofie,
z bluzgami chyba będzie musiał walczyć Admin. Blokowanie IP może być nieuczciwe. A co z sieciami osiedlowymi, kablówkami itp. W takiej sytuacji wielu uzytkowników identyfikowana jest przez jeden adres IP i może sie okazać, że zabierze się dostęp do RO innym, 'normalnym' uzytkownikom. Ale wierzę w Darka (admina), że sprawę opanuje.
Pozdrawiam
Darek Siwerd
13.04.2005 09:08
14.04.2005 10:12
15.04.2005 08:38
W nowym Regulaminie jednoznacznie powinno zostać określone, że twórca artykułu, czy fotografii nie ma prawa oceniania swojej pracy. To według mnie ważna sprawa - przypomnijcie sobie niepotrzebne dyskusje na ten temat na starym RO i wzajemne pomówienia.
Darku - rozważcie to.
Pozdr...Piotr
15.04.2005 08:53
No to racja ale czy przypadkiem nie jest to automatyczne?
15.04.2005 08:56
Nawet, jeżeli jest to automatyczne, to powinno zostać zablokowane.
Tak będzie uczciwie i uniknie się niepotrzebnych zgrzytów...Piotr
15.04.2005 09:00
Oczywistym jest, że uczciwe jest powstrzymywanie się od oceny własnych prac, ale jest jeden oczywisty powód, który nie pozwala na samoocenę - jawność ocen, no chyba, że ktoś oceni swoje foto logując się na innym loginie, bo taka możliwość ta przecież istnieje.
15.04.2005 09:07
Włąśnie to miałem na myśli - można przecież oceniać na innym loginie. Po co stwarzać możliwość nieetycznego postępowania?
15.04.2005 09:20
15.04.2005 11:55
15.04.2005 08:56
15.04.2005 09:03
11.04.2005 15:22
1. Artykuły mające charakter postu, posty nie związane z tematem danego forum, mogą być skasowane lub przeniesione w inne miejsce.
2. Oceny zdjęć i artykułów nadawane przez poszczególnych użytkowników mają wpływ na ocenę ogólną i zależą od statusu użytkownika w/g schematu : 1 głos za każde 1000 punktów przyznanych użytkownikowi, max 5-krotna siła głosu.
3. Nowy post/wątek może zostać powtórzony przez autora w odstępach nie mniejszych niż 50 wątków, w innych przypadkach może być skasowany.
4.
11.04.2005 15:47
11.04.2005 18:52
Co do tego, że nowe posty lub wątki mogą byc powtórzone przez tego samego autora w odstępie nie mniejszym niż 50 postów wydaje mi się osobiście trochę za duzo. Myśle, że odstęp 10 postów lub 2-3 dni będzie wystarczający.
Pozdro Jarek
13.04.2005 01:29
Jarku,
10 postów - to okolo 1 godziny
10 wątków - to zwykle 1/4 - 1/2 dnia
Skłonny jestem przystać na 3 dni ale nie krócej!!!
Pozdrówka,
Darek
13.04.2005 10:19
12.04.2005 10:21
Chciałbym aby Regulamin obejmował nie tylko sprawy forum ale również np foto, brań, itp.
Przykładowo:
Fotka zamieszczona w Galerii po trzech zerowych ocenach może zostać usunięta przez Moderatorów.
Moderator ma prawo zredagować wprowadzony tekst, usunąć w nim błedy i poprawić treść według własnego uznania.
Moderator ma prawo usunąć wszystko, co narusza Regulamin.
......
Darek-Admin-Moderator
14.04.2005 10:49
Wyśle tekst o trociach a pojawi sie o karpiach.
Usuwanie fotografi - nie wiem czy potrzeba usuwać? Jest mało miejsca na serwerze? A jak trafi sie złośliwiec, który da 3 zera celowo? Czy posiadanie więcej niz jednego konta będzie banowane? Ale jeśli admin jest w stanie nad tym zapanować to można wprowadzić te usuwanie. Na pewno wszelkie obsceniczne i chamskie foto czy teksty powinny być natychmiast wywalane. Portal musi mieć swoich gospodarzy. Na razie niewielu czuje się współodpowiedzialnych za jego kształt bo za niewiele mozemy w nim odpowiadać. Mozę powołać społecznych moderatorów? Ludzi, którzy chetnie wytną złe posty czy zdjęcia zanim admin to zrobi i zanim narobią szkody?
"Moderator ma prawo zredagować wprowadzony tekst, usunąć w nim błedy i poprawić treść według własnego uznania."
Tak ale niech przesle tekst do autoryzacji (w przypadku zmiany treści).
14.04.2005 11:01
.. że bo za niewiele mozemy w nim odpowiadać.
Przeczytaj stopke o Moderatorach. Są mile widziani i MOGĄ "odpowiadać"
PS. Tego fragmentu nie zrozumiałem: Wyśle tekst o trociach a pojawi sie o karpiach.
14.04.2005 11:04
i pozmienia trocie na karpie to bedzie o karpiach a nie trociach Witka na nowym
)
14.04.2005 11:11
09.04.2005 00:24
Wszedłem do sklepu i przeraziłem się widząc zamieszczone tam zdjęcia. Może i fajnie, że wszystkie upchnięte w kwadratowe ramki, tylko nie w ten sposób!
Tylko uporowi zawdzięczam wysłanie tego postu. Już chciałem się poddać bezskutecznie poszukując jak się wysyła wiadomości na Forum. Wreszccie znalazłem odpowiedni (dobrze ukryty) przycisk.
Pozdrawiam,
M.
09.04.2005 01:16
Problem zdjęc wydaje mi się być nierozwiązywalny (((
A) albo nie są kwadratowe
B) albo sa ucięte
C) albo są nieco zdeformowane
E) albo fotograf robi każde w kawdracie
Przyjelismy wersje C
Popłaczę się chyba )) przecież ta ikonka od dodawania juz nawet miga ?!?!
Darek
14.04.2005 08:16
Witam
Niestety muszę poprzeć Machała ponieważ na mojej wersji przeglądarki (Maxthon 1.1) ikonka nie tylko nie miga ale nadal jest w postaci brązowego kwadraciku. Powrócę do mojego poprzedniego pomysłu z dodaniem opisu "Dodaj Wypowiedź"
Pozdrawiam
Andrzej
14.04.2005 10:14
05.04.2005 13:57
Witam!! Zamierzam kupić kijek, którym będe łowił na niedużych zbiornikach. Ma on mi służyć do jigowania, niewielkich blaszek i woblerów. Moją główną zdobyczą mają być okonie, ale chce go również używać do łowienia pstrągów w niewielkich rzeczkac górskich. Co mi poradzicie??Myślę nad: Premierem PS86LM2( 2,59m 1,7-8,8g akcja moderate) i Avidem AS70ULM2(2,13m 0,9-5,3g akcja moderate). Co do Avida, to nie jestem jeszcze przekonany co do długości, ale słyszałem o niem dużo dobrych opinii. Proszę pomóżcie mi......w gre wchodzą jeszcze Lamiglasy, ale zostane chyba przy St. Croix...pozdrawiam Kuba
14.04.2005 18:06
W odniesieniu do Premiera, jest to kijek o charakterze uniwersalnym, raczej dla niewielkich przynęt. Ugięcie raczej głębokie trochę komplikuje łowienie w bystym nurcie na woblery. Po prostu kijek ugina się pod pracą przynęty i nurtem i do tego trzeba się przyzwyczaić. Na pstrągi taczej go nie polecam wszystkim tym, którzy przyzwyczajeni są do kijków szybkich. Natomist sprawdzieł mi się jako towarzysz wyprawy na "nie wiem co". Trzeba również przyznać, że jest bardzo mocny. Kleń dwukilogramowy nie zrobił na nim większego wrażenia.
Jeśli chodzi o Avida, zdecydowanie za delikatny na pstrągi. Mam Premiera o podobnych parametrach i w zeszłym roku wykorzystywałem go na okonie łowione paprochami. Fajnie się łowiło i przyjemnie holowało.
Dla pstrągów zdecydowanie polecam Avida od 1/8 do 3/8. Jeśli możesz jednoczęściówkę to warto potrudzić się trochę w transporcie. Właśnie dobyłem się na odwagę i od tego roku na pstrągach ćwiczę takiego 7,6 stopowego. Fajna zabawa, ale trochę środków uspakajających na pierwszych wyprawach przydałoby się (bardzo czuły).
Pozdrowienia z Karkonoszy.
Mariusz
Tomasz <nospamUKRYTY@FILTRSPAMUrybieoko.USUNpl>
23.03.2005 09:30
Jakie jest wasze zdanie na temat Pisma Wędkarski Świat ?
Ilość stron 100.
Reklama na całą stronę - 16 str.
Reklama na pół strony - 23 str.
Reklamy drobne - 2 str.
Reklamy z konkursami lub konkursy z reklamami - 2 str.
Sklepik wędkarski - 8 str.
Rekordowe ryby - 6 str.
Teksty sponsorowane - 2 str.
Strony z tekstem dot połowu,porad,ciekawostek - 46 str.Połowa każdej ze stron to zdjęcia !!!
Ciekaw jestem jakie są wasze opinie ja nie komentuję.
31.03.2005 10:26
Nie mam zdania na temat pism wędkarskich. Nie kupuję tego z jednego powodu: zbyt dużo reklam, zbyt mało konkretnych informacji. Wolę net
07.04.2005 18:31
Tak, tu w necie z pewnością więcej się dowiesz
)
Potem jadą internauci nad wodę i nic nie łowią bo nie wiedzą gdzie, jak i na co. Sandacze na zaporówce łowią na trolling - to znaczy pływają i raz na ruski rok im się coś uwiesi. W tym czasie ja zdąże przeczytać kilka artykułów, książkę, pojadę na ryby i z opadu łowię w jeden dzień tyle co połowa innych internautów w rok. No - ale ja głupi jestem bo czytam autorów co łowią ryby w realu a nie fishing simulatorze
05.04.2005 07:36
1. artykuły powtarzaja się (te same lub podobne tematy w WW i WP)
2. reklamy, reklamy, reklamy, reklamy, reklamy, reklamy,reklamy, reklamy, reklamy !!!!! ((
3. sklepik WŚ, sklepik WŚ, sklepik WŚ, sklepik WŚ, sklepik WŚ, sklepik WŚ, sklepik WŚ!!!! ((
4. fakt, że ktoś jest (był) dobrym spinningistą, nie sprawią, ze zrobi dobrą gazetę. Ileż można "jechać" na nazwisku mistrza polski, świata itp. itd.
WŚ czytuję TYLKO na półkach sklepów samoobsługowych, naprawde te kilka minut wystarczy na ogarniecie treści czasopisma. szkoda nawet tych 6 czy 7 PLN wolę kupić blaszkę albo pare twisterów
07.04.2005 18:24
leszek front
01.05.2005 22:38